Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
SIER JA: Helsedirektør Bjørn Guldvog sier det ikke finns medisinskfaglige grunner til å si nei til eggdonasjon. Foto: Arkiv

Helsedirektoratet: Ja til eggdonasjon

Helsedirektoratet har evaluert Bioteknologiloven på oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, og konkludert med at de går inn for å anbefale at eggdonasjon blir lovlig i Norge.

Publisert: 2015-09-25 — 14.38

Tidligere i år anbefalte et flertall på ni av Bioteknologirådets 15 medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge.

Eggdonasjon er forbudt i Norge. De fleste landene i Europa, også våre naboland, tillater imidlertid eggdonasjon, viser helsedirektør Bjørn Guldvog til:
 
– Et trygt og godt alternativ
– Vi mener at den medisinske utviklingen nå gjør at eggdonasjon er et trygt og godt alternativ. Vi mener mener at det er grunnlag for på nytt å vurdere dette. Det er ikke et medisinskfaglig anliggende alene, men det er altså ingen medisinskfaglige grunner til at vi ikke skal tillate dette, sier Guldvog til Dagens Medisin.
 
– Om man velger å gå for dette så er det ønskelig å diskutere hvordan man kan organisere det, sier han.
 
  – Tidligere i år anbefalte flertallet av Bioteknologirådets medlemmer at eggdonasjon skal bli lovlig i Norge, i hvor stor grad har dere lyttet til dette?

– Vi er kjent med at fagmiljøene har et ønske om å tillate det. Vi vektlegger ikke det alene men tenker at det har vært en utvikling på området, og at dette vil gi likebehandling av fertilitetsproblemer hos kvinner og menn.

– Fra vårt ståsted er det ingen grunn til å ikke gjøre dette ut fra en ren medisinskfaglig tilnærming. Men vi erkjenner at det er sammensatte spørsmål som krever en bredere håndtering, sier han.
 
Surrogati
Hdir tar også for seg surrogati i rapporten.

– Dette er ikke tillatt i våre naboland, men vi vil gjøre oppmerksom på at Island vurderer å tillate alltruistisk surrogati; der begge parter gjør det ut fra alltruistiske hensyn der de har som krav at foreldrene må være mellom 25 og 45 år, samt at de ikke tar betalt for tjenesten. Vi vil ikke flagge dette som noe vi går inn for, men vi ønsker å synliggjøre det i debatten, sier han.

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

Nyheter fra startsiden

OSLO KOMMUNE OM OMSTRIDT JOURNALPROSJEKT

Helseråd Robert Steen

– Uaktuelt å forplikte oss ytterligere før vi får svar

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!