KOSTBART: Kristin Svanqvist i Legemiddelverket viser til at hvis 10.000 av de cirka 520.000 personene som i dag får statiner også skal få den nye behandlingen, vil det koste 700 millioner kroner. Foto: Arkivfoto: Vidar Sandnes

Første nye kolesterolsenker godkjent i Norge

– Dette er mye tidligere enn mange har trodd, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist i Legemiddelverkets avdeling for legemiddeløkonomi .

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er Amgens Repatha (evolucumab) som nå er godkjent i Norge. Legemiddelet tilhører en ny gruppe legemidler som senker LDL-kolesterolet og er den første såkalte PCSK9-hemmeren som får markedsføringstillatelse i Norge.
Monoklonalt antistoff
Legemiddelet er et monoklonalt antistoff som binder seg til et protein i blodet (PCSK9), som igjen bryter ned LDL-reseptorene. Antistoffet hemmer proteinet og fører til at LDL-reseptorene lever lengre og dermed bidrar til en reduksjon av LDL-nivået.
Flere tilsvarende legemidler vil trolig komme på markedet etter hvert. Svanqvist opplyser at Sanofi og Regeneron Pharmaceuticals sitt legemiddel alirocumab (Praluent) har fått positiv uttalelse av den vitenskapelige komiteen i EU, og forventer markedsføringstillatelse i nærmeste fremtid.
Pfizer har en PCSK9-hemmer under utprøving.
Les også: Ny medisin senker LDL-kolesterolet
Godkjent som tilleggsbehandling
Fase II-studier som ble lagt frem på den europeiske hjertekongressen i fjor viste at evolucumab bidro til 50 reduksjon i LDL-kolesterol over 12 uker.
Legemiddelet er godkjent som tilleggsbehandling til statiner hos pasienter som ikke når behandlingsmålet eller som ikke kan bruke/tåler statiner.
Kostbar behandling
Den nye medisinen er ikke billig, og det vil ifølge Svanqvist koste cirka 70.000 kroner i året pr. pasient å behandle med evolucumab.
– Firmaets beregninger tilsier at dette legemidlet trolig er kostnadseffektivt. En stor utfordring er at prisen er høy og at det er en stor aktuell pasientgruppe, sier Kristin Svanqvist i Legemiddelverket til Dagens Medisin.
Hun viser til at dersom bare 10.000 av de cirka 520.000 personene som i dag får statiner også skal få den nye behandlingen, vil det koste 700 millioner kroner.
– Hvis 100.000 pasienter skal behandles, blir kostnaden på 7 milliarder kroner, like mye som de totale kostnadene i blåreseptordningen. Her har vi nye dilemmaer vi ikke har hatt før – hvor kostbare legemidler er kostnadseffektive, men hvor totalregningen blir svært stor fordi det gjelder så stor pasientgruppe.
Bagatellgrensen
Siden de samlede utgiftene til refusjon over blåreseptordningen anslås å overstige 25 millioner det femte refusjonsåret, den såkalte bagatellgrensen, kan Legemiddelverket ikke ta beslutning om forhåndsgodkjent refusjon.
I slike tilfeller må en søknad om refusjon oversendes Helse- og omsorgsdepartementet for videre politisk behandling.
– Det kan imidlertid søkes om individuell stønad for den enkelte pasient, opplyser Svanqvist.
Legemiddelverket vurderer nå kostnadseffektiviteten til evolucumab.

Powered by Labrador CMS