VIL HA MED GUTTENE Generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen er veldig glad for det nye forslaget, men ønsker også at guttene innlemmes i vaksinasjonsprogrammet. Foto: Arkivfoto: Vidar Sandnes

Jubler over gratis HPV-opphentingsvaksine

Regjeringen vil sette av 72 millioner kroner til gratis HPV-opphentingsvaksinering av alle jenter opptil 26 år, og Kreftforeningen jubler over forslaget.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Gratis HPV-vaksinering til jenter opptil 26 år er ett av de nye forslagene i Statsbudsjettet for neste år.
På NRKs Dagsrevyen søndag lovet regjeringen gratis HPV-vaksine til alle som var eldre enn 12 år i 2009, eller som ikke tok vaksinen som 12-åring etter 2009. Ifølge statsminister Erna Solberg gjelder muligheten for å få vaksinen gratis for jenter opptil 26 år.
I budsjettet for neste år har regjeringen satt av 72 millioner kroner til dette.
Samfunnsøkonomisk
Høsten 2009 ble HPV-vaksinen, som beskytter mot livmorhalskreft, en del av det norske vaksinasjonsprogrammet for jenter på 7. klassetrinn.
Kunnskapssenterets har i en metodevurdering vist at HPV-vaksinering av jenter opptil 26 år hadde forebyggende effekt på kreft og var kostnadseffektivt.
– Derfor er det viktig at vi nå innfører et opphentingsprogram, uttalte Solberg til Dagsrevyen.
«Etterlengtet»
Kreftforeningen er veldig glad for beslutningen:
– Dette er like gledelig som nødvendig og etterlengtet.  Det er svært godt dokumentert at HPV-vaksinen er trygg, redder liv, og sparer den enkelte for alvorlige konsekvenser, og samfunnet for store kostnader, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen i en pressemelding.
Hun mener kreftformen på sikt kan nær utryddes.
– At vi kan vaksinere oss mot å få kreft, er jo på mange måter et drømmescenario. Når det gjelder livmorhalskreft har vi faktisk en vaksine med dokumentert effekt. Sammen med regelmessig undersøkelse med celleprøver kan vaksinen på sikt så godt som utrydde livmorhalskreft, sier Ryel.
Nær 300 tilfeller
Ifølge Kreftforeningen får 70-80 prosent av alle kvinner og menn en eller flere HPV-infeksjon i løpet av livet. I tillegg til å forårsake livmorhalskreft hos kvinner kan HPV-infeksjon være årsak til kjønnsvorter, peniskreft, kreft i endetarmen, og noen typer øre, nese- og halskreft.
Cirka 3000 kvinner hvert år påvist celleforandringer i livmorhalsen. Årlig får i underkant av 300 livmorhalskreft, og 70 dør. De aller flest krefttilfellene er HPV-relatert kreft.
Ikke for gutter
I dag er det ikke noe offentlig vaksinasjonsprogram med HPV-vaksinen for gutter, og Kreftforeningen mener at tilbudet om vaksine ikke bare bør omfatte jentene.
– At vi nå kan tilby gratis HPV-vaksine til alle jenter opp til 26 år er utrolig bra. Det neste naturlige steget vil være å tilby den på lik linje til gutter, sier Anne Lise Ryel.

Powered by Labrador CMS