ØVELSE: Skistaver eller klatretau kan brukes til å lage en båre. Med et liggeunderlag kan man spjelke et brukkent ben og ducktape fungerer godt når man skal lime sammen åpne sår: – I villmarksmedisin må man improvisere. Foto: Unni Skoglund

Akuttmedisin i villmarka

– De fleste leger er svært kompetente når de skal håndtere skader fra trafikkulykker og lignende, men mange har noe å lære når skadene inntreffer ute i naturen og vanlig medisinsk utstyr ikke er innen rekkevidde, sier Sverre Håkon Evju, kursholder i villmarksmedisin.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NARVIK: Det regner tett når vi møter Sverre Håkon Evju og Benjamin Lischner ved inngangen til Tøttadalen i Narvik. Taraldsvikselva slynger seg ned fjellsiden. Den freser mot byen som ligger under oss.
Det er fire år siden de to legene, og to kvinnelige legekolleger, ble de første i Nord-Europa som fikk godkjenning til å kurse andre i villmarksmedisin, eller advanced wilderness life support (AWLS), som kurset heter. Undervisningen handler om hvordan man skal håndtere medisinske utfordringer med begrensede ressurser, for i grissgrendte Norge skjer det stadig flere ulykker langt unna sykehusenes sikkerhetsnett.


Søker spenning i naturen
Benjamin Lischner og Sverre Håkon Evju er begge spesialister i allmennmedisin. Evju er også overlege på Narvik legevakt. De to ble kjent gjennom friluftsinteresser, og det var Lischner, med bakgrunn innen livredning i USA, som tok initiativ til at de skulle skolere seg i villmarksmedisin. Nå formidler de kunnskapen videre.
– Det er en positiv økning i folk som bruker naturen, samtidig som flere utfordrer den med toppturer, sykling, dykking, klatring, off-pist kjøring, padling med mer. Dermed oppstår flere skader i områder langt unna sykehus, sier Evju, som tilføyer: – Enkelte år har flere dødd i snøskred i Nord-Norge enn det er dødsfall i trafikken, påpeker Evju.


Akuttmedisinsk interesse
Lischner og Evju har allerede kurset 65 leger i villmarksmedisin.
– Vi har kjørt tre emnekurs for leger i samarbeid med Nordland legeforening. Kurset er et nyttig supplement for leger som er akuttmedisinsk interessert, sier Lischner.
Kursene tar for seg en rekke scenarier og består av både teori, praksis og multiple-choice-eksamen.
– Vi bruker de kjente algoritmene innen medisin og improviserer ut i fra situasjon og forhold. Vi er selvsagt ikke eksperter innen alle feltene vi berører, men vi videreformidler kunnskapen fra kjente fagfolk og har dessuten med oss ortoped og anestesilege under kursene, tilføyer Evju.

IKKE I TVIL: – Jeg er ikke i tvil om at den lokale kompetansen vil redde liv, og jeg håper villmarksmedisin sprer seg til andre deler av landet, sier Helen Brandstorp, leder ved nasjonalt senter for distriktsmedisin ved UiT Foto: Arkiv


Kurser sykepleierstudenter
Evju og Lischner underviser også i villmarksmedisin på Høgskolen i Narvik. Dette kurset er mer omfattende enn kursene de har hatt i samarbeid med legeforeningen.
Så langt har 80 sykepleierstudenter fullført 45-timerskurset, som strekker seg over to måneder. Høgskolen i Narvik er den eneste høyere utdanningsinstitusjonen i Europa som underviser i dette faget. Det er Universitetet i Utah som eier kurset.
I tillegg til undersøkelsesmetodikk lærer studentene å bruke det de har for hånden når de skal hjelpe den skadde. I villmarksmedisin er kreativitet og improvisering en viktig bestanddel.
Fra høsten 2015 dobles antall studenter, fra 20 til 40, på kurset på Høgskolen i Narvik.


Populær disiplin
De to villmarkslegene er dyvåte av nordlandssommerens ugjestmilde opptreden, men snakker engasjert om fagfeltet.
– Villmarksmedisin er en ny og spennende medisinsk disiplin i Europa. Med økende interesse for friluftsliv mener vi denne typen akuttmedisin vil bli mer og mer aktuell, sier Sverre Håkon Evju og Benjamin Lischner.
Ved hjelp av de to ildsjelene er det nå 13 godkjente instruktører i villmarksmedisin i Skandinavia. Seks av dem har tilhold i Narvik, fire i Sverige.

Villmarksmedisin

– Denne medisinske disiplinen har sin opprinnelse i Wilderness Medical Society (WMS), opprettet i California i 1983.– Villmarksmedisin defineres som medisinske tiltak som utføres i naturen med mer enn én–to timers transporttid til behandlingssted.– Omfatter håndtering av ulike typer skader og sykdomstilstander som kan oppstå i naturen. Målet er å yte helsehjelp også når man har begrensede ressurser til rådighet.– Kurset er rettet mot ambulansepersonell, sykepleiere og leger.– Villmarksmedisin er en ny medisinsk disiplin i Europa. I Norge undervises det i villmarksmedisin ved Høgskolen i Narvik (HiN).


Entusiasme ved UiT
Leder ved Nasjonalt senter for distriktsmedisin ved Universitetet i Tromsø, Helen Brandstorp, er entusiastisk til villmarksmedisin.
– Evju og Lischner har tatt konseptet villmarksmedisin fra USA og lært seg dette og fyller nå en nisje som ikke har vært godt ivaretatt av andre. De har bygd opp tverrfaglig kompetanse ved å involvere lokalsykehuset i Narvik, primærhelsetjenesten og høyskolen. Jeg er ikke i tvil om at den lokale kompetansen vil redde liv, og jeg håper villmarksmedisin sprer seg til andre deler av landet, sier Brandstorp.

Powered by Labrador CMS