SER IKKE: – Det er vanskelig å måle overdiagnostikk, fordi en bruker observerte empiriske data for å estimere en uobservert mengde, sier Ruth Etzioni, professor i biostatistikk ved University of Washington. Foto: Lasse Moe

Refser måling av overdiagnostikk

Statistiker Ruth Etzioni kritiserer metoden bak studier på overdiagnostikk. Hun peker på at overdiagnostikk ikke kan observeres.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

WASHINGTON: – Du må ikke tro på alt du leser i avisene. Media kan ikke adressere kompleksiteten i å estimere overdiagnostikk, sa Ruth Etzioni, forsker ved Fred Hutchinson Cancer Research Center og professor i helsetjenester og biostatistikk ved University of Washington, under foredraget på Preventing Overdiagnosis.
Statistikeren utpeker seg på konferansen, fordi hun er en av få som er kritisk til hvordan overdiagnostikk kan måles. Tirsdag holdt hun et innlegg om metodene bak studier på overdiagnostikk. Etzioni mener overdiagnostikk vanskelig kan måles, ettersom det er vanskelig å vite hva en måler.


– Kan ikke observeres
– Folk sier du kan måle hva som helst i kliniske studier. Men vi kan ikke måle overdiagnostikk, presiserer hun ovenfor Dagens Medisin.
– Ettersom vi ikke kan observere overdiagnostikk, så kan vi ikke vite hvor mange som overdiagnostiseres, sier hun.
Forskeren problematiserer at studier ofte teller overdiagnostikk, uten at det er direkte observert.
– Det er vanskelig å måle overdiagnostikk, fordi en bruker observerte empiriske data for å estimere en uobservert mengde. Slik anslås en uobservert mengde, med noe som er observert og lett å beregne, sier hun.
– Siden vi ikke kan observere det, så kan vi ikke vite akkurat hvor mye overdiagnostikk som foregår.


Kritiserer enkel estimering
Etzioni peker på to metoder som brukes for å estimere overdiagnostikk.
– En er enkel, men vanskelig å få rett. Den andre er kompleks og vanskelig å forstå.
Hun problematiserer at en kan måle hvor ofte pasienter blir overdiagnostisert – men at dette ikke nødvendigvis sier noe om hvor ofte det forekommer overdiagnostikk i en befolkning.
– Forskjellen i sykdomsforekomst mellom to grupper, altså de som er riktig diagnostisert og de som er overdiagnostisert, er lett å regne ut. Men det er ikke nødvendigvis slik at dette fanger frekvensen av hvor ofte pasienter overdiagnostiseres i en hel befolkning, poengterer hun.

Skepsis til ideologi
Forskeren sier at det finnes gode metoder for å måle overdiagnostikk, men at bakenforliggende ideologi ikke må påvirke forskningen.
– Vi har gode metoder, samtidig må vi være mer selvkritiske til målingene vi gjør. Tematikken er så polarisert. Vi trenger å jobbe hardere for å komme til konsensus, sier hun.  

Powered by Labrador CMS