ÅPNET KONFERANSEN: Pediater Virginia Moyer innledet på Preventing Overdiagnosis 2015 i Washington tirsdag. Fastlege Arne Aarflot (innfelt) fra Tønsberg, er også på konferansen. Foto: Anne Grete Storvik

Mener mer diagnostisering gjør at barn faller utenfor

– Pediatrien er «new to the party» når det kommer til overdiagnostikk, sier Virginia Moyer.               

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

WASHINGTON DC: Torsdag åpnet konferansen Preventing Overdiagnosis 2015 i Washington USA.

Konferansen er den tredje i sitt slag og holder i år hus ved det Nasjonale helseinstituttet.

Blant hovedforeleserne tirsdag var Virginia Moyer, pediater og visepresident for Maintenance of Certification and Quality, American Board of Pediatrics.

- Forebeholdt kreft
Moyer mener at fokuset på overdiagnostisering av barn er relativt nytt.  

– Dette er et tema som i stor grad har vært forbeholdt kreft. Få artikler tar for seg temaet når det gjelder barn, sa hun, og peker på tall som viser at det er de yngste barna i et klassekull som får ADHD-diagnosen.

 Hun viste også til amerikanske undersøkelser som viser at barn med matallergi blir mobbet:

– En tredjedel av barna med matallergi blir mobbet. Dette er alvorlig og særlig om allergien ikke er reell, eller om en test viser allergi og barnet er uten symptomer, sa hun.

Til Dagens Medisin sier Moyer at det er et problem at alle med allergier behandles likt.

–Et barn som er allergisk mot melk – for øvrig ikke en allergi men en intoleranse – blir behandlet som om de er allergiske. De har målbar lavere livskvalitet, sier hun og understreker at hun mener det er svært viktig å teste om en allergi er reell.

Arne Aarflot , fastlege i Tønsberg deltar på årets konferanse, sier han ikke har tenkt over om matallergi og utredninger rundt dette kan gi barn vansker.
- Blir uføre
–  Men mistanken om allergi kan synes økende. Nå er det en del press på diagnoser, og det er både foreldre og pasienter som til å begynne med har bestemt seg for at de «vil ha» en diagnose. De kommer nærmest med en bestilling om at «barnet mitt er allergisk».

– Jeg pleier å si at det av og til kan bli vanskeligere å bli kvitt en diagnose enn det er å bli kvitt en sykdom.

– Selv har jeg sett barn som er blitt nærmest uføre av lettvinte diagnoser, sier Aarflot til Dagens Medisin.
«Vulnerable child syndrome»
– For eksempel barn som fikk beskjed om bilyd på hjertet; jeg har sett hvordan barnet blir et overbeskyttet barn, og som vokser opp som «hjertebarnet»  - og de er uføretrygdet før de er 30, sier han.

Også Moyer tok dette opp i sitt foredrag, og beskrev «Vulnerable child syndrome». Tilstanden ble først beskrevet i 1964, og er relatert til barn med bilyd på hjertet.
– Dette er barn med en uskyldig bilyd, men den har ikke noen patologisk betydning. Halvparten av disse barna får ikke ha fysisk aktivitet på skolen, sa hun.

Powered by Labrador CMS