TIDSBRUK: – Det er jo ikke sånn at folk står klare på minuttet, i vakttid på et lokalsykehus, sier Johan Ræder, anestesioverlege ved Oslo Universitetssykehus (OUS) og professor ved Universitetet i Oslo (UiO). Foto: Arkiv / Øystein H. Horgmo, UiO

– Ingen foreslår å produsere biler og tv-apparat i småkommuner

Overlege peker på at små akuttkirurgitilbud kan skape en falsk trygghet. – En har nok tro på at så lenge en kommer til sykehus og blir operert, så ordner det seg.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege ved Oslo Universitetssykehus (OUS), Johan Ræder, skriver i et debattinnlegg i Dagens Næringsliv at det i dag er få som kan «tenke seg å foreslå etablering av fabrikker for kompliserte, store internasjonale produkter som bil, tv eller mobiltelefoner på et sted i Norge med 20-30.000 innbyggere.»
– Det går ikke i en verden med behov for store og komplekse fagmiljøer, fortsetter Ræder, som mener at et lignende scenario gjelder for akuttkirurgi.
Innlegget til Ræder føyer seg inn i debatten rundt regjeringens kommende forslag for norsk sykehusstruktur, Nasjonal helse- og sykehusplan, som legges frem i oktober.  
Les også: – Ikke dokumentasjon for Høies lokalsykehusmodell


Må ha store fagmiljø
Ræder nevner i artikkelen flere faglige grunner til at hjerneblødning, kompliserte brudd, sprukne involler og andre livstruende skader, ikke kan takles «godt nok innenfor rammen av ett lite og entusiastisk team». 
Overlegen presiserer til Dagens Medisin at den faglige kvaliteten på akuttkirurgi vil bli bedre på et sykehus som har stort fagmiljø.
– Debatten har dreid rundt at vi må bevilge mer. Jeg tror ikke at det er mulig å få god nok fagkvalitet på et lite sykehus, sier han.
– Et lite sykehus kan godt ha gode nisjeprodukter, som eksempelvis dagkirurgi, planlagt ortopedi og plastikkirurgi. Men for å drive god akuttkirurgi så må du ha hele spennet. Da trenger man de store fagmiljøene.

Jeg tror ikke at folk er klar over hvor spesialisert medisinen er blitt. En har nok tro på at bare en kommer til et sykehus og blir operert, så ordner det seg. Det er jo ikke slik det er OUS-overlege Johan Ræder


– Skaper falsk trygghet
Ræder skriver i innlegget sitt at akuttilbud ved småsykehus skaper en falsk trygghet. Og når tilbudet så forsvinner «kommer behovet for å se på hvordan man kan og bør sikre befolkningen best mulig.»
– Jeg synes at jeg ser dette når befolkningen kjemper for lokalsykehusfunksjonene. De er direkte redd for å dø dersom de mister lokalsykehuset. Og de tror det er livreddende å ha et lokalt akuttkirurgi-tilbud nær seg, sier han.
Overlegen tror den falske tryggheten i verste fall kan føre til at pasienter drar innom lokalsykehus, før de kommer til de større akuttkirurgiavdelingene. Som igjen fører til at pasientene mister verdifull behandlingstid – når de burde ha vært i helikopteret.


– Ikke klar over spesialisering
Ræder mener at det er flere eksempler på at lokale akuttkirurgi-tilbud kan være mindre livreddende enn sentrale.  
– Jeg tror ikke at folk er klar over hvor spesialisert medisinen er blitt. En har nok tro på at bare en kommer til et sykehus og blir operert, så ordner det seg. Det er jo ikke slik det er, fremholder han.
Overlegen mener en slik oppfatning, henger igjen fra gammelt av. Da en hadde mindre muligheter til å gjøre avanserte operasjoner. – Da kunne nok en generell kirurg beherske det meste en kunne gjøre.


– Ikke raskere lokalt
Ræder påpeker også at pasientene ikke nødvendigvis får raskere hjelp på et lokalsykehus, enn om de må transporteres med luftambulanse. – Det er jo ikke sånn at folk står klare på minuttet, i vakttid på et lokalsykehus, påpeker han.
Overlegen tror det viktigste er å gi avansert førstehjelp og raskt transportere akuttpasientene.
– Det er viktig å få skadene stabile, slik at pasienten kan fraktes til riktig sykehus. I Norge har vi et godt luftambulansesystem, som når frem på maksimalt en time.
– Derfor er det viktig med kompetanse til å drive med førstehjelp på oppgraderte sykestuer, for eksempel. Frem til pasienten kan hentes av ambulanse, ambulansefly eller helikopter.


Peker på kontinuitet
Ræder presiserer at han mener alt operasjonspersonell må være spesialisert, og godt trent med akuttoperasjoner for å opprettholde god nok fagkvalitet.
– Spennet er stort på de som er akuttkirurgitrenede. Så selv om du har en god gynekolog, så er han/hun ikke nødvendigvis god på en sprukket aorta eller tarm. Derfor må de være spesialister på sitt område og trene, sier han.
– Det skal ikke bli dårligere tilbud med store akuttkirurgimiljøer. Men man kan faktisk ikke få et fullverdig akuttkirurgitilbud på et lite sykehus, for man får ikke kirurger som vil jobbe der.

Powered by Labrador CMS