Vi ønsker pakkeforløp innen psykisk helse velkommen

Hvis pakkeforløpet innebærer individuell tilpassing for de syke – samtidig som deres pårørende ivaretas – kan dette være et svært godt tiltak fra regjeringen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kenneth Lien Steen, daglig leder i Landsforeningen for pårørende (LPP), Foto: Privat

Kenneth Lien Steen, daglig leder i Landsforeningen for pårørende (LPP)

LANDSFORENINGEN for pårørende innen psykisk helse (LPP) har poengtert viktigheten av gode behandlingstilbud for psykisk syke i flere sammenheng. Selvfølgelig med tanke på pasienten selv, men også deres pårørende. På lik linje med somatiske sykdommer er det også her en nødvendighet med et godt behandlingsforløp, for å styrke livskvaliteten til de rammede samt deres nærmeste.

Det er derfor svært gledelig at behandlingen skal være like rask og ha samme kvalitet, uavhengig av hvor i landet man bor.
Les også: Vil innføre pakkeforløp for psykisk helse
VI BLE HØRT. Vi registrerer at Danmark allerede har innført pakkeforløp for psykiske lidelser, hvor de fanger opp diagnosene depresjon, angst, tvangslidelser, sosial fobi, spiseforstyrrelser og posttraumatisk stress. I forbindelse med pårørendekonferansen som ble avholdt i mars i år, pratet også landsstyreleder Anne-Grethe Terjesen i LPP om blant annet pakkeforløp.


Til stede under konferansen var også helseminister Bent Høie, og ut ifra det som regjeringen nå har presentert, ser LPP dette som et signal på at vi har blitt hørt.

INKLUDERING. LPP er derfor svært glad for å se at regjeringen innfører pakkeforløp også innen psykisk helse. Vi vil allikevel understreke viktigheten av at pakkeforløpet innebærer en individuell tilpassing for de syke, hvor også deres pårørende ivaretas.

Det er viktig at pårørende blir inkludert, og ikke ekskludert.


TILPASSING. Regjeringen sier også at pårørende skal involveres sterkere, men vi må også huske på at hver situasjon er svært ulik, og vi må passe oss for at vi ikke tenker for standardisert, men evner å se individene individuelt.
Behovene er ulike. Noen har også behov for mer enn andre, så det må samtidig ikke bli et helt standardisert løp som man tror er en slags kjapp og enkel oppskrift som fører til løsningen. Dersom vi greier å få den gode kombinasjonen, er dette et svært godt tiltak fra regjeringen.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS