TETTERE BRYST: Kvinner som drikker mye alkohol har 48 prosent høyere brysttetthet enn de som drikker lite, viser studien. Foto: Colourbox

Høyt alkoholforbruk kan gi høyere brysttetthet

Høy brysttetthet medfører økt risiko for brystkreft.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Norske forskere har i samarbeid med internasjonale forskere undersøkt betydningen av alkoholinntak for østrogennivå og brystvevets tetthet- såkalt mammografitetthet.

– Vi fant at kvinner som inntar mer enn sju enheter alkohol i uken har 48 prosent høyere brysttetthet enn de som drikker mindre enn én enhet i uken, sier førsteforfatter Hanne Frydenberg, lege og stipendiat ved Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

Høyere østrogennivå
Kvinner som rapporterte at de drakk mer enn en enhet alkohol daglig hadde også 18 prosent høyere nivå av østrogen i menstruasjonssyklusen enn de som drakk mindre enn én enhet daglig.

En enhet tilsvarer her 10 gram alkohol, som er ett glass vin. Studien er publisert i Breast Cancer Research denne uken.

Økt risiko for brystkreft
Man vet fra tidligere forskning at kvinner med høy brysttetthet har økt risiko for å få brystkreft.

– Brystkreft utvikles oftest der brystvevet er tett, og kvinner med høy brystvevstetthet har 3-6 ganger høyere risiko for å få brystkreft enn kvinner med lav brystvevstetthet, sier Frydenberg.

Sammenheng
– Denne studien viser at det er en sammenheng mellom alkoholinntak og brysttetthet. Vi tror alkohol påvirker omdanningen av østrogen i kroppen. Kvinner som drikker mye alkohol ser ut til å få et økt østrogennivå, og dette kan igjen påvirke brysttettheten, sier Frydenberg.

Å ha høy brysttetthet vil si at det er forholdsvis mindre fettvev og mer kjertelvev og bindevev i brystet.

Spyttprøver
202 friske kvinner i alderen 25-35 år deltok i EBBA-1-studien ved Universitetet i Tromsø. Østrogennivået ble målt daglig i spyttprøver.

Alle kvinnene fikk tatt mammografi på dag 7-12 i menstruasjonssyklusen. I tillegg fikk de målt hormonnivået i blodet.

Kvinnene førte kostdagbok over mat- og alkoholinntak i løpet av sju dager. I tillegg rapporterte de alkoholforbruket sitt siste år og forbruket hittil i livet.

Styrker tidligere forskning
– Det unike med studien er at alkoholinntaket ble kartlagt på ulike måter, også med intervju. I tillegg har vi daglige hormonmålinger, og østrogennivåene er også målt i blodet flere ganger i samme menstruasjonssyklus, forklarer Frydenberg.

Hun sier resultatene styrker tidligere forskning.

– Dette styrker forståelsen av at et høyt alkoholforbruk kan øke risikoen for brystkreft, sier hun.

Powered by Labrador CMS