VÅTT: Noen tror det skal regne hele sommeren. De takler været bedre, mener Mattias Lundberg. Foto: Illustrasjon, Colourbox

– Pessimister er lykkeligere med sommerværet

Du takler bedre det dårlige sommerværet om du har en pessimistisk innstilling, mener førsteamanuensis i psykologi. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fellesferien er over. Mange er tilbake på jobb, etter en forholdsvis kald og regnfull sommer. Vervarslinga på Vestlandet målte for eksempel nylig den kaldeste juli-natta på ti år i indre strøk.

– Ikke mye verre
– Vi føler oss ikke så veldig mye verre på grunn av dårlig vær, sier Mattias Lundberg, førsteamanuensis i psykologi ved Umeå Universitet til Dagens Medicin.

Samtidig påpeker han at det finnes lite forskning om hvordan været påvirker oss. Hvordan vi blir påvirket, kommer an på innstillingen vår.

– Tror det skal regne
– Pessimister er lykkeligere, mens personer med høye forventninger om været, som at det skal bli 30 grader og sol hele sommeren, blir mer skuffet enn de som tror at det skal regne hele tiden.

Trass i det dårlige sommerværet, har de ferierende fått sin hvile, mener Lundberg.

– Hvile er ikke bare koblet til været. Det handler om tankevirksomhet og om å gjøre noe annet.

Arbeidstrang
Han tror arbeidstrangen kan komme tilbake etter mange uker med ferie i dårlig vær.
– Det er en sunn reaksjon å begynne å tenke på jobbproblemer og passord til data og sånne ting før man er tilbake på jobb. Det er kroppens måte å si at ”nå kreves det at man presterer igjen”, sier Lundberg.

Powered by Labrador CMS