UENIG: Helse - og omsorgsdepartementet ønsker å styrke eksisterende tilbud, i stedet for å innføre en egen livsstilssamtale for gravide.  Foto: Illustrasjon, Colourbox

Departementet sier nei til ekstra samtale for gravide

Helsedepartementet mener det ikke er nødvendig med ekstra livsstilssamtale for gravide.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi har tillit til våre fagfolk om at de snakker om livsstil og ernæring med de gravide. Dette blir i dag tatt opp i førstegangssamtalen med den gravide. Vi ser ingen behov for å innføre en ekstra første samtale, sier statssekretær Lisbeth Normann i Helse – og omsorgsdepartementet.

Departementet støtter derfor ikke forslaget til helsepolitiker Kjersti Toppe og Jordmorforbundet om å innføre en ekstra første samtale for gravide, for å fange opp gravide som trenger ekstra hjelp.

Toppe og leder Hanne Schjelderup-Eriksen i Jordmorforbundet reagerte på det høye medikamentforbruket blant gravide med spiseforstyrrelser. Dagens Medisin omtalte en studie som viser at gravide med spiseforstyrrelser brukte opp mot sju ganger mer medisiner enn andre gravide.

Vil styrke eksisterende tilbud
Normann mener ikke en slik ekstra samtale vil være riktig bruk av ressursene. – Det er viktig å bruke jordmorressursene fornuftig, sier Normann. Hun viser til regjeringen i stedet ønsker å styrke eksisterende tilbud.

– Helsestasjonene i kommunene er styrket gjennom ekstra bevilgninger det siste året, og det er lagt opp til en ytterligere styrking i Primærhelsemeldingen. Vi vil også styrke jordmortilbudet gjennom å lovfeste at dette tilbudet skal finnes i kommunene, sier Normann.

Primærhelsemeldingen skal behandles i Stortinget til høsten.

Nye retningslinjer for spiseforstyrrelser
Helsedirektoratet jobber med å utarbeide en nasjonal faglig retningslinje for utredning og behandling av spiseforstyrrelser og forventer at den blir ferdig i 2016.

Retningslinjene vil omtale forebygging, tidlig oppdagelse, utredning og behandling av personer med spiseforstyrrelser i primær- og spesialisthelsetjenesten.

– Gravide med en spiseforstyrrelse er en særskilt pasientgruppe som vi planlegger å omtale i denne retningslinjen, sier Hildur Cecilie Søhoel, fungerende avdelingsdirektør i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet reviderer også retningslinjen for svangerskapsomsorg.

– Her legger vi vekt på å fange opp aspekter ved den gravides totale livssituasjon som kan ha innvirkning på barnet. Det er et eget punkt i helsekort for gravide som ber helsepersonell være aktive og invitere kvinnen til å snakke om disse utfordringene. Kvinnen bør også vite at det er helt greit å ta dette opp med helsepersonell, sier Søhoel.

Hensyn ved utskriving
Hun ber også helsepersonell ta hensyn ved utskriving av medisiner til gravide. – Ved forskrivning av et aktuelt medikament blir det foretatt en individuell vurdering der fordeler og ulemper med medisineringen må balanseres. Den som forskriver medikamenter må også ta hensyn til forholdsregler ved graviditet i henhold til det enkelte medikamentet, sier Søhoel.

Powered by Labrador CMS