Helseministerens kamp mot snus

Helseminister Bent Høie vil ikke høre snakk om at snus er bra for folkehelsa, lang mindre gjengi forskningen som dokumenterer dette i offentlige dokumenter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Jonas Ydén, markedsdirektør i SKRUF Snus AB
HELSESTATSRÅDENS strategi i sin misforståtte kamp mot snus er å grave frem marginale problemstillinger og skjule dokumentert forskning. Det er påfallende at verken Høies departement, Helsedirektoratet eller Folkehelseinstituttet, interesserer seg mer for situasjonen i Norges naboland.
Det er et faktum at ingen nasjon i verden har større snusforbruk enn Sverige, men ingen steder dør færre mennesker av tobakksrelaterte sykdommer. I Danmark, der snus er forbudt å selge, får nesten dobbelt så mange som i Sverige lungekreft hvert år – og nesten dobbelt så mange dør av det. Dette er en «ikke-sak» for Høie.
FOLKEHELSE. Siden 1990 har tusenvis av svenske snusbrukere blitt sunnere og fått et lengre liv. Hvordan henger dette sammen, Høie?
Svenskene har også funnet ut at snusbruken sparer samfunnet for behandlings- og sykepengeutgifter for nærmere to milliarder årlig. Snus er et pluss for økonomien.
SNUSKULTUR. Finland, ett av de få andre landene i verden med en sterk snuskultur, forbød snus på 1990-tallet. Resultatet? Flere mennesker blir i dag syke og dør av tobakksrelaterte sykdommer enn for tyve år siden.
Skal vi la det være «politisk korrekt» å la myndighetene få ture frem med sine marginale argumenter og la de tunge argumentene bli feid under teppet slik at tusenvis av mennesker må lide på grunn av en enøyd tobakkspolitikk?
FARLIG KUNNSKAP? Snus er et gode for folkehelsa. Dette er konstatert gjennom flere forskningsrapporter, inkludert den forskningen som Statens Institutt for Rusmiddelforskning (Sirus) har levert. Suksessen med røykeloven har imidlertid gjort noe med tobakksdebatten.
Det har oppstått en antitobakkspsykose hos offentlige myndigheter, en fanatisme som gjør at helseministeren ikke engang våger å la sine departementsansatte møte annerledestenkende. Det samme gjelder Høyre-representanter på Stortinget. Da får de nemlig høre om de andre nordiske erfaringene. Og det er farlig?
UVITENHET SOM VIRKEMIDDEL. Myndighetene viser en like reaksjonær refleks som bilbeltemotstandere viste oss da bilbeltepåbudet var på trappene i forrige årtusen. «Beltetvang er livsfarlig», het det. Nå ville kvelning og det faktum at man ble låst i setet, være langt farligere enn det kunne være til hjelp. Nå brukes snus som et eksempel på at folk låses i tobakkens jerngrep. Dermed bruker statlige myndigheter uvitenhet som virkemiddel i sin blinde og misforståtte kamp mot snus.
Kan helseminister Bent Høie forklare hvorfor det dør færre mennesker av tobakksrelaterte sykdommer i snusstormakten Sverige enn i Norge – og flere i Danmark der snus er forbudt? Dersom han ikke kan det, representerer han et «opplyst enevelde» der han selv går med skylapper og motarbeider god folkehelse.
Interessekonflikt/disclaimer:
SKRUF Snus AB er en svensk snusprodusent. Virksomheten har nærmere 200 medarbeidere og omsatte i 2014 for cirka 737 millioner kroner.
Kronikk og debatt, Dagens Medisin 12/2015

Powered by Labrador CMS