– Norske ortopeder må slutte med denne typen operasjoner

En unødvendig kostnad for samfunnet, sier leder i Norsk ortopedisk forening, professor Jon Olav Drogset.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

LITEN EFFEKT: Denne studien føyer seg inn i rekken av studier som viser svært marginal effekt av denne type kirurgi, sier Jon Olav Drogset.

Denne typen kirurgi representerer også en unødvendig bruk av operasjonsressurser Jon Olav Drogset, leder i Norsk ortopedisk forening

Som Dagens Medisin skriver har en studie i BMJ fastslått at artroskopisk kirurgi ved artrose hos middelaldrende ikke har effekt.
– Unødvendig bruk av ressurser
Leder i Norsk ortopedisk forening, ortopediprofessor Jon Olav Drogset, sier norske ortopeder nå må slutte med disse operasjonene:
 – Denne studien føyer seg inn i rekken av studier som viser svært marginal effekt av denne type kirurgi. Norske ortopeder må nå slutte med å gjøre artroskopisk kirurgi ved funn av degenerative forandringer på MR, sier Drogset.
 – Denne typen kirurgi representerer også en unødvendig bruk av operasjonsressurser, og medfører en unødvendig kostnad for samfunnet. Den beskriver også ganske godt den potensielle risiko med å gjøre disse inngrepene, sier han.
Må snakke med pasientene
 – Når dette er sagt finnes det fortsatt enkelte pasienter med mekaniske symptomer som låsninger og hektinger som vil kunne ha god effekt av et slikt inngrep. Det er viktig at kirurger tar seg god tid med å snakke med pasientene om dette og undersøke de godt før en eventuell operasjon, sier han til Dagens Medisin.
Drogset er ortopedisk kirurg ved St.Olavs Hospital i Trondheim og professor ved NTNU.

Powered by Labrador CMS