SKIKKET: Avdelingen vil nå utarbeide rutiner for å sjekke at leger er skikket til å operere. Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox

Mangler styring på om leger er skikket til å operere

Nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus har ikke styring på om leger er skikket til å operere, konkluderer Fylkesmannen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

De ansatte er veldig ivrige etter å lære seg ting, men vår erfaring er at de sier ifra om de ikke er kompetente eller ikke er opplagte til å utføre en operasjon.  Håkon T. Nordli, klinikkdirektør

Fylkesmannen i Hordaland har gjort et tilsyn ved Nevrokirurgisk avdeling ved Haukeland. I konklusjonen kommer det frem at avdelingen mangler kontroll på om leger som opererer etter en lang vakt, er skikket til dette.

Fant 29 avvik
Fylkesmannen har blant annet intervjuet ansatte ved avdelingen og gått gjennom 50 utvalgte operasjoner. I perioden fra juni 2013 til desember 2014 utførte avdelingen rundt 2400 operasjoner. Ved 29 av disse ble det funnet avvik. Det ble ikke avdekket noen pasientskader som følge av avvikene. 

– Avdelingsleder har forsøkt å stramme inn på at leger opererer etter endt vakt, og har derfor siden 2012 tatt opp dette mange ganger, sier klinikkdirektør Håkon T. Nordli ved Haukeland universitetssykehus. 

Siden februar i år har det ikke forekommet avvik.

– Tilsynet har vært nyttig. Nå skal vi lage en struktur på dette for å vurdere risiko ved å tillate at leger kan operere etter endt vakt, sier Nordli.
Fylkesmannen mener i sin rapport at avdelingen burde hatt et system og rutine for å vurdere om leger kan operere etter endt langvakt, for å forebygge risiko.

Mener terskelen er for høy
Ifølge helsepersonelloven har den enkelte lege plikt til å si ifra dersom man mener at man ikke skikket til å utføre et inngrep. Fylkesmannen vurderer at LIS-leger ved avdelingen har høy terskel for å melde fra om at de trenger hvile.

– Vi har ikke inntrykk av at terskelen er for høy. De ansatte er veldig ivrige etter å lære seg ting, men vår erfaring er at de sier ifra om de ikke er kompetente eller ikke er opplagte til å utføre en operasjon, sier Nordli.

Todelt ansvar
Han understreker samtidig at ansvaret ikke bare ligger på individuelt nivå, men også hos ledelsen. Etter kritikken fra Fylkesmannen vil avdelingen nå lage en form for sjekkliste for å få en bedre oversikt over at de som opererer faktisk er skikket til det.

Det kommer også frem i rapporten at det ikke har skjedd noen avvik i 2015. Avdelingen har fått frist til oktober på å utarbeide nye rutiner.

Powered by Labrador CMS