SYREFORGIFTNING: Ketoacidose kan gi symptomer som kvalme og magesmerter. Foto: Colourbox

EMA gransker diabetespiller

Den europeiske legemiddelmyndigheten EMA skal se om flere selskapers diabetespiller kan gi syreforgiftning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er nye diabetesmedisiner, såkalte SGLT-2-hemmere, som EMA nå skal gå etter i sømmene for å se om de kan gi den alvorlige tilstanden ketoacidose, eller syreforgiftning.
Pustevansker, kvalme og magesmerter
Tilstanden innebærer at syreinnholdet i blodet blir for høyt.
Som Dagens Medisin nylig skrev, gikk de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA ut og ba leger og pasienter holde øynene åpne for symptomer som pustevansker, kvalme, oppkast, magesmerter og utmattelse.
Ifølge EMA, som nå har åpnet en granskning, har alle ketoacidose-tilfellene de har fått melding om, medført at pasientene måtte på sykehus.
101 tilfeller
Ifølge tall som rapporteres til EudraVigilance ble det meldt inn 101 tilfeller av diabetisk ketoacidose hos pasienter som hadde fått behandling med disse medisinene for diabetes type 2, per 19 mai i år.
Det estimeres, ifølge EMA, at utbredelsen av medisinene tilsvarer over en halv million såkalte pasient-år: Ett pasient-år tilsvarer at én pasient tar medisinen i ett år.
Går gjennom data
Nå skal EMA gjennomgå alle tilgjengelige data på risikoen for diabetisk ketoacidose etter bruk av SGLT-2-hemmere, og vurdere om man vil endre måten disse medisinene brukes på i EU.
De aktuelle pillene er canagliflozin, dapagliflozin og empagliflozin.

Powered by Labrador CMS