MER ENN FORVENTET: Overlege Daniel Heinrich ved Ahus hadde ikke forventet så stor overlevelsesgevinst. Foto: Vidar Sandnes

Prostatakreft: Stor overlevelsesgevinst ved cellegift

Menn som diagnostiseres med prostatakreft med spredning, lever 22 måneder lengre når de får cellegift i tillegg til hormoner. – En gigantisk forskjell, mener norsk overlege.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

CHICAGO/ASCO 2015: Resultatene av Stampede-studien, som legges frem på ASCO lørdag, bekrefter resultatene som ble presentert på fjorårets ASCO-kongress: Cellegiften docetaxel gitt som tillegg til hormoner hos menn med metastatisk (spredning) prostatakreft, øker overlevelsen.

Samlet for både menn med høyrisiko prostatakreft og menn med spredning som får hormonbehandling for første gang, økte median overlevelse med 10 måneder, fra 67 til 77 måneder.

Gruppen med spredning
Når forskerne så på overlevelsen hos menn med spredning etter median oppfølging på 42 måneder, økte imidlertid overlevelsen med hele 22 måneder fra median 43 til 65 måneder.
– Vi hadde regnet med en betydelig overlevelsesgevinst hos dem med spredning, men ikke så mye som 22 måneder. Dette er en gigantisk forskjell, sier overlege Daniel Heinrich ved Akershus universitetssykehus til Dagens Medisin.
Han legger til at det er særlig interessante at docetaxel er et gammelt og billig medikament.
Lengre tid til tilbakefall
Cirka 60 prosent av mennene i studien hadde spredning ved inklusjon i studien. De øvrige var definert som høyrisikopasienter, enten ved spredning til lymfeknuter, og to av følgende tre risikofaktorer: stadium T3/T4, PSA på 40 eller høyere eller Gleason-skår på 8-10.

Hos disse fant forskerne ingen signifikant forskjell i overlevelse ved å legge til docetaxel.

For både høyrisikopasientene og de med spredning, bidro dozetaxel til at tiden før tilbakefall ble redusert med 38 prosent.  

Også den svenske professoren Jan-Erik Damber, overlege ved Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, synes overlevelsesgevinsten var stor:
– Jeg ser studien som ett av de store gjennombruddene for denne store pasientgruppen, sier Damber til svenske Dagens Medicin.

Studien omfatter 6500 menn og skal være den største randomiserte studien på prostatakreft som hittil er gjennomført. Stampede-studien er finansiert av både offentlige helsemyndigheter i Storbritannia og av legemiddelselskapeneSanofi-Aventis, Novartis, Pfizer, Janssen og Astellas.

Oppgitte interessekonflikter: Daniel Heinrich har mottatt foredragshonorar fra Astellas og Janssen. Han har vært utprøver for studie finansiert av Bayer og har sittet i Advisory Board for Bayer.

Powered by Labrador CMS