Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
 • DM Pharma
 • Annonsere
 • Kontakt oss
 • Nyhetsbrev
 • RSS
 • Facebook
 • Twitter
 • Ledig jobb
 • Logg inn

Foreslår økonomiske virkemidler for sunnere kosthold

Prioriteringsrådet mener økonomiske virkemidler må brukes i større for å fremme et sunt kosthold og foreslår økt sukkeravgift som ett tiltak.

Annons:

«De mest effektive tiltakene for å forebygge folkehelseutfordringer, også fedme og overvekt, iverksettes utenfor helsetjenesten. Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering peker på barnehager og skoler som særlig viktige arenaer for økt fysisk aktivitet og bedre kunnskap om sunt kosthold og ernæring. Som ledd i en helhetlig mat- og ernæringspolitikk bør økonomiske virkemidler, som økt sukkeravgift, også anvendes i større grad for å fremme et sunt kosthold.»

Slik lyder det i vedtaket fra mandagens møte i Prioriteringsrådet.

Ikke-kirurgiske tiltak
Dagens Medisin har tidligere skrevet at utgangspunktet for diskusjonen mandag om en eventuell avgift på sukker, tilsatt sukker i alkoholfrie drikkevarer og på sjokolade og sukkervarer bør økes, som ett av flere tiltak for forebygge overvekt og fedme.

Tema for mandagens møte i Rådet var forebygging og ikke-kirurgisk behandling av overvekt og fedme. Rådet sier i vedtaket at «tilbud om ikke-kirurgisk behandling til personer som trenger og ønsker individuell behandling for overvekt og fedme, må bygges opp og systematiseres, både i primær- og spesialisthelsetjenesten. Spesielt må tilbudet til barn og unge styrkes og målrettes».

Måling og veiing
Når et kommunalt helse- og omsorgsregister skal etableres, bør det legges til rette for at data om høyde og vekt blant barn (helsestasjon og skolehelsetjeneste) og pasienter i allmennlegetjenestene kan inngå i registeret.

Rådet mener tiltak for barn og unge er særlig viktig. Det individrettede forebyggende arbeidet som utføres på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten, bør styrkes og gis bedre rammebetingelser, heter det i vedtaket.

Relaterte saker

Kommentarer

Kontrollspørsmål for kommentarer   4 + 4 =   (legg sammen tallene for å kommentere)
OM KOMMENTARFELTET: Dårlig ytringsklima beskrives som et problem i deler av helsetjenesten, derfor har vi en åpning for anonyme kommentarer. Dagens Medisin oppfordrer imidlertid alle til å bruke fullt navn i kommentarfeltet, og kritisk vurdere om man har behov for å være anonym. Fullt navn og identifisering gjør debatten bedre – for alle! Ved å huke av boksen, godkjenner du publisering av kommentaren i artikkelen og Dagens Medisins regler for kommentarinnlegg.


 • Camilla 20.05.2015 09.14.00

  Fantastisk forslag! Håper dette i tillegg kan kobles med f.eks. redusert mva for frukt og grønt :D

 • Terese 19.05.2015 09.41.00

  Endelig! Fjern matmoms på frukt og grønt, melk og grovbrød og doble matmomsen på brus, sjokolade, kakeblandinger og godterier!

Nyheter fra startsiden

ÅRSRAPPORT FOR KVALITETSREGISTERET

– Mindre overbehandling av prostatakreft

John-Aren Røttingen i Forskningsrådet

NY SENTERORDNING FRA FORSKNINGSRÅDET

Norges første kliniske forskningssenter til Bergen2

Kommende DM Arena-møter

Tidligere DM Arena-møter

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!