Foreslår økonomiske virkemidler for sunnere kosthold

Prioriteringsrådet mener økonomiske virkemidler må brukes i større for å fremme et sunt kosthold og foreslår økt sukkeravgift som ett tiltak.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

«De mest effektive tiltakene for å forebygge folkehelseutfordringer, også fedme og overvekt, iverksettes utenfor helsetjenesten. Nasjonalt råd for kvalitet og prioritering peker på barnehager og skoler som særlig viktige arenaer for økt fysisk aktivitet og bedre kunnskap om sunt kosthold og ernæring. Som ledd i en helhetlig mat- og ernæringspolitikk bør økonomiske virkemidler, som økt sukkeravgift, også anvendes i større grad for å fremme et sunt kosthold.»

Slik lyder det i vedtaket fra mandagens møte i Prioriteringsrådet.

Ikke-kirurgiske tiltak
Dagens Medisin har tidligere skrevet at utgangspunktet for diskusjonen mandag om en eventuell avgift på sukker, tilsatt sukker i alkoholfrie drikkevarer og på sjokolade og sukkervarer bør økes, som ett av flere tiltak for forebygge overvekt og fedme.
Tema for mandagens møte i Rådet var forebygging og ikke-kirurgisk behandling av overvekt og fedme. Rådet sier i vedtaket at «tilbud om ikke-kirurgisk behandling til personer som trenger og ønsker individuell behandling for overvekt og fedme, må bygges opp og systematiseres, både i primær- og spesialisthelsetjenesten. Spesielt må tilbudet til barn og unge styrkes og målrettes».
Måling og veiing
Når et kommunalt helse- og omsorgsregister skal etableres, bør det legges til rette for at data om høyde og vekt blant barn (helsestasjon og skolehelsetjeneste) og pasienter i allmennlegetjenestene kan inngå i registeret.

Rådet mener tiltak for barn og unge er særlig viktig. Det individrettede forebyggende arbeidet som utføres på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten, bør styrkes og gis bedre rammebetingelser, heter det i vedtaket.

Powered by Labrador CMS