STØTTER FORSLAG: Direktør i Legemiddelindustrien, Karita Bekkemellem, støtter Venstres forslag om at alle over 40 skal få tilbud om helsesjekk hvert år. Foto:

Støtter forslag om helsesjekk til 40-åringene

– Fortsatt er det vel slik at allmennlegene tjener meget godt på passive listepasienter, sier LMI-direktør Karita Bekkemellem.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Legemiddelindustriforeningen (LMI) bejubler Venstres forslag om å tilby årlig helsesjekk til alle over 40.

Overbehandling?
Kritikerne mener forslaget vil føre til at man overbehandler friske folk.
Som Dagens Medisin har skrevet mener Marit Hermansen, leder i Norsk forening for allmennmedisin,  at en årlig helsesjekk av friske folk verken er bra for helsa eller økonomien.
Men LMI-leder Karita Bekkemellem sier hun er overrasket over tilnærmingen «vi behandler for mange».
– Vil fange opp sykdom
Bekkemellem viser til at samfunnet står overfor store helseutfordringer:
–  Der er departementet og politikerne tydelige i budsjettet. Utviklingstrekket er at vi er mer syke enn vi er klar over. Diabetes er ett eksempel, mange vet ikke at de er syke. Kvinner går med plager som hjerteflimmer og lignende, som de ikke kjenner symptomene på.
Hun mener en slik ordning også svarer seg økonomisk:
– Det å innføre en årlig helsesjekk vil kunne fange opp – på en god måte - det vi er ute etter å forebygge.
– Jeg mener allmennlegene bommer i kritikken. Problemet er at de ser ikke at det er de som trenger det mest, som ikke går til fastlegen. Spesielt menn som har sykdommer som kunne vært oppdaget tidligere.
Passive listepasienter
– Fortsatt er det vel slik at allmennlegene tjener meget godt på passive listepasienter. Det er positivt med en forpliktelse til pasienten. Dette er en del av en total helsedugnad som vi alle må være med på – også fastlegene, sier hun.
– Det er selvsagt slik at noen pasienter vil være mer bekymret enn andre. Da må ikke legene være redd for å si til pasientene at «her er det ikke noe å bekymre seg for».
– Vi er nødt til å løfte debatten og jeg anmoder legene om å delta i debatten og bidra med sin unike kompetanse. Alle blir usikre når de opplever endringer i egen helse, da er vi alle amatører. Så legene må ikke glemme autoriteten og respekten vi har for dem, det betyr så utrolig mye, sier Bekkemellem.
 

Powered by Labrador CMS