LIGGETIDEN GÅR NED: Liggetiden på sykehusene går nedover. Nå viser forskning at dette kan medføre økt risiko for død blant hoftebruddpasienter. Bildet viser en såkalt sub-trochantær fractur. Foto: Colourbox

Ny studie: Kort liggetid gir økt dødsrisiko

Svenske forskere har i en stor studie sett på sammenhengen mellom liggetid og risiko for død etter utskrivning.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Studien er utført på 120.000 personer med hoftebrudd, og fant at kortere liggetid på sykehuset assosieres med økt risiko for død etter utskrivning fra sykehuset.
Det var pasienter som lå på sykehuset i ti dager eller kortere, som hadde økt risiko for død, ifølge studien som er publisert i BMJ.
Må ha mer info om dødsårsaker
Én potensiell svakhet med studien er, ifølge forskerne selv, at man ikke har helt klare data på dødsårsaker, noe som kan skyldes at man gjør få obduksjoner i Sverige. Den vanligste dødsårsaken var oppgitt i det svenske dødsårsaksregisteret til å være «expos[ure] to non-specified factor».
 – Å få spesifikke dødsårsaker i denne populasjonen ville gi verdifull informasjon i arbeidet med å redusere risikoen for komplikasjoner og død etter hoftebrudd, skriver forskerne.
Videre påpeker de at fordi observasjonsperioden – årene 2006 til 2012 - var relativ kort, så bør sammenhengen mellom liggetid og død etter utskrivning, tolkes med forsiktighet.
Må ha mer tid
Overlege Frede Frihagen ved Ortopedisk avdeling på OUS, sier til Tidsskriftet at man må ha nok tid til å utrede og behandle pasienten.
– Kortere liggetid kan ha negative følger, spesielt for de svakeste pasientene.  De fleste pasienter med hoftebrudd har tilleggslidelser, som både kan være årsaken til bruddet og bli utløst eller forverret i forbindelse med bruddet, sier han. 
Studien er finansiert av det svenske forskningsrådet.

Powered by Labrador CMS