TILTAK: Prioriteringsrådet mener at overvekt og fedme er viktige folkehelseutfordringer som må møtes med tiltak på samfunns-, gruppe- og individnivå og skal diskutere om økt sukkeravgift kan være ett tiltak. Foto:

Prioriteringsrådet skal diskutere sukkeravgiften

Det nasjonale rådet for prioritering skal diskutere om økte avgifter på sukker og tilsatt sukker i brus, sjokolade og andre sukkervarer er et godt tiltak for å forebygge fedme hos barn og unge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overvekt og fedme er viktige folkehelseutfordringer som må møtes med tiltak på samfunns-, gruppe- og individnivå. Nasjonalt råd anbefaler at avgift på sukker, tilsatt sukker i alkoholfrie drikkevarer og på sjokolade og sukkervarer økes.
Slik lyder forslaget til vedtak fra Prioriteringsrådet, som rådsmedlemme skal diskutere i sitt neste møte 18. mai.

Følges ikke opp
Rådsleder peker i forslag til vedtak på at tiltak for barn og unge er særlig viktig, og fremholder helsestasjonen og skolehelsetjenesten som viktige aktører i helsetjenestens forebyggende arbeid.

Ifølge rådsleders forslag til vedtak i saken «Forebygging og ikke-kirurgisk behandling av fedme», er det mye som tyder på at de nasjonale retningslinjene for veiing og måling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten og for forebygging og behandling av overvekt og fedme, ikke følges godt nok opp i kommunene.

Rådsleder ønsker å diskutere en eventuell kartlegging av om gjeldende nasjonale faglige retningslinjer for veiing og måling etterleves.
Helse- og omsorgsregister
Et annet forslag som skal diskuteres på møtet i mai er om data fra helsestasjon og skolehelsetjeneste på høyde og vekt hos barn – og tilsvarende fra pasienter i allmennlegetjenestene – bør inngå i det kommunale helse- og omsorgsregisteret som skal etableres.

Disse dataene kan benyttes både i lokalt folkehelsearbeid og nasjonalt i rutinemessig helseanalyse og forskning, skriver Rådet.
Ønsker kommunale tiltak
Et annet utgangspunkt for diskusjoner i kommende møte er at tilbudet til barn med overvekt og fedme er mangelfullt. Og i forslaget til vedtak anbefaler Rådet at det igangsettes prosjekter i noen kommuner for å utvikle gode modeller for forebyggende og ikke-operative behandlingstilbud rettet mot førskole- og skolebarn som er i ferd med å utvikle fedme.

Saken er revidert 4. mai kl 1330. Det presiseres at Rådet ikke har fattet vedtak, men skal diskutere rådsleders forslag til vedtak på sitt neste møte.

Powered by Labrador CMS