Norsk banebrytende hjernestudie

Forskere ved blant andre Universitetet i Tromsø har funnet ut hvordan nervecellenes nervetråder dannes, og resultatene er publisert i Nature.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Det vi kommer med nå er et gjennombrudd, uttaler UiT-professor Terje Johansen i en pressemelding fra Det helsevitenskapelig fakultet ved Universitetet i Tromsø (UiT).
Han er sammen med Harald Stenmark sisteforfatter på artikkelen som er publisert i prestisjetunge Nature.
Førsteforfatter av studien er Camilla Raiborg.
Norske og italienske forskere
Enkelt forklart har forskerteamet, med ti norske og to italienske forskere, funnet ut hvordan nervecellenes nervetråder dannes.
Johansen forteller at nervecellene, som i utgangspunktet er runde, skyter ut «fingre»  som er nervetråder.
Disse nervetrådene kan bli opptil én meter lange, og de fester seg for eksempel i muskelceller og gir signal om at de skal trekke seg sammen.
I mikroskop - og på film
Ifølge Johansen har det store spørsmålet vært hvordan disse nervetrådene oppstår og hvordan de vokser. Ikke bare har forskerne funnet svaret på dette i mikroskopet, de har det også på film.

– Inni disse nervetrådene skjer det en transport av små blærer som proteinene FYCO1 og protrudin sørger for. Transporten av blærene er som et tog på en skinne som stopper og skifter lokomotiv underveis, sier Johansen, som legger til at denne transporten ikke har vært forstått før nå.

Powered by Labrador CMS