– Ikke grunnlag for å si atlavdose naltrekson har effekt

Brukes blant annet mot MS, Crohns, kreft og hiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lavdose naltrekson

Naltrekson er indisert for støttebehandling av abstinenser hos alkoholavhengige. I denne behandlingen gis legemiddelet vanligvis i doser på 50 mg.For en rekke andre sykdommer er legemiddelet gitt i en betydelig mindre dose. Lavdose naltrekson defineres som maksimalt 5 mg daglig.

Legemiddelet naltrekson er indisert for støttebehandling ved abstinenser hos alkoholavhengige. Likevel benyttes medikamentet i små doser for å behandle en rekke andre sykdommer: multippel sklerose, kreft, hiv, Crohns sykdom, fibromyalgi og så videre.

– Umulig å konkludere
Nå konkluderer Kunnskapssenteret med at det ikke finnes kunnskapsgrunnlag for å bruke naltrekson mot andre lidelser enn alkoholavhengighet. Etter et systematisk søk i fem forskningsdatabaser, har Kunnskapssenteret gått gjennom 16 studier som er gjort på behandling med lavdose naltrekson utenfor godkjent bruksområde.

 «Vi identifiserte studier som inkluderte personer med Crohns sykdom, multippel sklerose, fibromyalgi, kreft, hiv, avhengighetsproblemer og ulike kroniske smertetilstander. Studiene var små, av kort varighet, hadde usikre estimater for effekt og sikkerhet eller andre metodologiske begrensninger som samlet sett gjorde det umulig å trekke noen konklusjoner», heter det i rapporten.

Mangedoblet bruk
Kunnskapssenteret viser til at bruken av legemiddelet økte drastisk for få år siden: «Tall fra reseptregisteret på antall brukere av naltrekson lå mellom 26 og 14 i årene fra 2009 til 2012. Antall registrerte brukere i 2013 var derimot 11.314», heter det i rapporten.

Videre viser Kunnskapssenteret til at informasjonen om legemiddelet har spredt seg blant de aktuelle pasientgruppene, blant annet via nettsider og tv-dekning. I februar 2013 ble det sendt et innslag i TV 2-programmet «Vårt lille land» om en «ukjent medisin» som kunne «gi håp for tusenvis av pasienter».

Mer forskning
Rapporten konkluderer med at det trengs mer forskning på sikkerhet og effekt av lavdose naltrekson utenfor godkjent indikasjon: «Status for dagens kunnskap på feltet er at det ikke er mulig å si om lavdose naltrekson er effektivt og sikkert, og om det eventuelt er forskjeller i effekter mellom ulike pasientgrupper».

Kunnskapssenteret viser til at naltrekson i hovedsak er brukt ved siden av ordinær behandling i de studiene som finnes, og etterlyser randomiserte kontrollerte studier på medikamentet: I første omgang studier som har lang nok varighet til å fange opp eventuelle effekter av lavdose naltrekson, og i neste omgang lengre studier for å undersøke om en eventuell effekt varer over tid, og om behandlingen gir bivirkninger ved langtidsbruk.

Rapporten er utarbeidet på bestilling fra MS-forbundet.

Powered by Labrador CMS