FOLKEHELSE FRA SKRIVEBORDET? – Bent Høies folkehelsemelding er for passiv, mener Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen. Foto: Arkiv

Kaller Folkehelsemeldingen for et «skrivebordsinitiativ»

– Folkehelsemeldingen er for passiv, mener Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Fred Hatlebrekke, leder i Norsk Fysioterapeutforbund Foto: Arkiv

Folkehelsemeldingen

– Årets folkehelsemelding bærer tittelen «Mestring og muligheter». – Regjeringen ønsker at psykisk helse skal bli like viktig som fysisk helse i folkehelsearbeidet. – Et mål er å senke terskelen for fysisk aktivitet i befolkningen og hindre at barn og unge begynner å røyke.– Regjeringen vil også «videreføre og styrke samarbeidet med matvarebransjen for å gjøre hverdagsmaten sunnere».– Eldre skal ha mulighet til å delta i arbeids- og samfunnsliv.

Ett av tiltakene i helseminister Bent Høies (H) nye folkehelsemelding er et treårig forsøk i ungdomsskolen med omtrent en dobling av gymtimene – fra to til fire timer i uka.
Høie vil forske på effekten av flere gymtimer, i likhet med daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap), som i sin folkehelsemelding i 2013 tok til orde for en «kampanje» som rettet seg mot barn og fysisk aktivitet.
Lite konkret
Til tross for at «fysisk aktivitet» er nevnt over 170 ganger i det rundt 180 sider lange dokumentet, er det nevnt få konkrete tiltak ut over prøveprosjektet om gym i ungdomsskolen.
Alliansen for én time fysisk aktivitet i skolen har etterlyst forpliktende tiltak siden 2011. De mener gevinstene av mer gym allerede er godt dokumentert:
– Stillesitting er en av de viktigste risikofaktorene for livsstilssykdommer, og effekten av fysisk aktivitet er i dag er svært godt dokumentert. Regjeringens tiltak er positivt, men vi ser ingen grunn til å vente med å innføre obligatorisk daglig fysisk aktivitet skolen. Dette sier legepresident Hege Gjessing på vegne av Alliansen til Legeforeningen på nett.
Fra skrivebordet
– Vi trenger ikke flere «skrivebordsinitiativ» som renner ut i sanden, sier forbundsleder Fred Hatlebrekke i Norsk Fysioterapeutforbund. Sammen med Legeforeningen, Kreftforeningen, Idrettsforbundet og Nasjonalforeningen for folkehelsen står Norsk Fysioterapeutforbund bak alliansen.
– Folkehelsetiltak må være kunnskapsbasert, og regjeringen tar et skritt i riktig retning. Men vi savner en konkret oppfølgingsplan for veien videre, sier han, ifølge Legeforeningen.

Powered by Labrador CMS