Illustrasjonsbilde Foto: Vidar Sandnes

Nye kvalitetskrav for kreftkirurgien

Helsedirektoratet har i en ny rapport kommet med anbefalt minimumsantall for kreftoperasjoner pr. sykehus og pr. kirurg samt robusthetskrav til sykehus som skal utføre kreftkirurgi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Rapporten Kreftkirurgi i Norge er en statusrapport for hvor mange kreftoperasjoner det er utført pr. sykehus og omfatter anbefalte minimumstall for antallet operasjoner pr. sykehus og pr. kirurg samt robusthetskrav til sykehus som i fremtiden skal utføre kreftkirurgi.
De anbefalte minimunstallene varierer med type kreftsykdom.
Flere forhold
Til grunn for robusthetskravene legges pasientvolum, organisering og kompetanse, bruk av tverrfaglige team, grad av spesialisering, samt kompetanse til å håndtere uforutsette situasjoner og komplikasjoner. Direktoratet har laget generelle overordnede prinsipper, og anbefalte robusthetskrav for de fleste kreftformer der kirurgi er sentral i behandlingen.
Et sammensatt pasienttilbud
Assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, Cecilie Daae, mener rapporten er viktig av flere grunner:
– Vi har nå fått en kartlegging og grundig statusgjennomgang. Selv om dette er er 2013-tall, vil det nok ikke se veldig annerledes i dag. Vi har jobbet oss frem til en tenkning om robusthetskrav eller kvalitetskrav innen de ulike kreftområdene. Hovedoverskriften er kvalitet og pasientsikkerhet. Dette handler ikke bare om kirurgien, men også om et sammensatt tilbud til pasientene. Tilnærmingen vi har, ved å beskrive kvalitetskrav, har vi blant annet ved gjennomgang av fødeinstitusjoner sett at det kommer gode prosesser ut av, sier Daae til Dagens Medisin.
Innspill til sykehusplanen
Hun mener rapporten blir et godt og viktig innspill inn mot departementets arbeid med nasjonal helse- og sykehusplan.

– I hvilken grad mener Helsedirektoratet at det er for mange sykehus som opererer i dag?

– Vi har en drøfting av volum og kvalitet i rapporten. Intuitivt er det opplagt at øvelse gjør mester, men vi vet at det ikke er så enkelt som det. Vi har en klar vurdering av at dette må drøftes videre, at kvalitetskravene må diskuteres på helseregion- og sykehusnivå og med fagmiljøene. Det finnes ulike måter å oppfylle kvalitetskravene på, som gir rom for ulik organisering – men med de samme kravene til kvalitet. Vi har ikke evidens som vi kan banke i bordet med og si at «slik skal det være», svarer Daae, som understreker at rapporten ikke sier noe hvem som skal gjøre hva, men hvilke krav som må oppfylles.
Brukerperspektiv
Daae forteller at rapporten også er diskutert med brukersiden.
– Det er spennende at pasient- og brukerstemmene også kommer tydelig frem, som en del av den faglige debatten. Brukerne er glade for at vi jobber med problemstillingene på denne måten. De ønsker sammenhengende tverrfaglige, gode tilbud, herunder også dyktige kirurger. Volum og kvalitet er bare ett perspektiv og er alene et krevende argument.
Godt nok for drøfting
Tallene for hvor mange operasjonene sykehusene gjennomførte i 2011, 2012 og 2013 er hentet fra Norsk pasientregister.
– Dagens Medisin innhentet tall fra sykehusene på prostatakreftoperasjoner i fjor, og disse samsvarer ikke helt med NPR-tallene i rapporten for 2013. Er tallene i rapporten gode nok?
– Tallene er ikke presise på detaljnivå, men vi mener at de er gode nok som et utgangspunkt for å drøfte dette bredere, svarer Cecilie Daae.

Powered by Labrador CMS