STØRRE RISIKO: Hjerteinfarktpasienter over 80 år har 4,1 ganger større risiko for å dø i løpet av tre år enn de infarktpasienter yngre enn 80 år. Foto: Jan Fredrik Frantzen/UNN

Én av to gamle med infarkt er i live etter tre år

Drøyt halvparten av dem 80 år som får hjerteinfarkt lever fortsatt tre år senere. UiO-professor mener overlevelsen er ganske god for de eldste pasientene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NOE HØYERE: – Dødeligheten ser ut til å være noe høyere hos dem som får hjerteinfarkt enn i den jevngamle normalbefolkningen, sier lege og stipendiat Kristin Marie Kvakkestad.

Det viser en prospektiv kohortstudie med data fra Oslo universitetssykehus (OUS) Ullevål. Studien inkluderer 4525 infarktpasienter, og 600 av dem var eldre enn 80 år.
I denne aldersgruppen var tre-årsoverlevelsen etter akutt hjerteinfarkt 52 prosent, og 17 prosent døde på sykehuset.
Etter å ha justert for flere faktorer, hadde den eldste gruppen 2,6 ganger høyere risiko for å dø på sykehuset og 4,1 ganger større risiko for å dø i løpet av tre år, sammenlignet med infarktpasienter yngre enn 80 år.
Litt lavere enn normalbefolkningen
Førsteforfatter av studien, Kristin Marie Kvakkestad, forteller at det er få utenlandske studier å sammenligne med, siden de fleste bare har fulgt infarktpasientene i opptil ett år etterpå.

– Hadde dere forventet bedre overlevelse?

– Vi har diskutert dette mye. Vi sammenligner pasienter over 80 år med de under 80 år, derfor blir forskjellen stor. Det hadde jo vært mer interessant å vite overlevelsen i forhold til generell befolkning, og dødeligheten ser ut til å være noe høyere hos dem som får hjerteinfarkt enn i den jevngamle normalbefolkningen, uten at vi har gjort en direkte sammenlikning, sier Kristin Marie Kvakkestad til Dagens Medisin.

Hun er lege og stipendiat ved Hjertemedisinsk avdeling på OUS Ullevål.

Mest alvorlige infarkttypen
Studien inkluderer alle pasienter med ST-elevasjonsinfarkt (STEMI) innlagt i perioden september 2005 til desember 2011. 

Ifølge Norsk hjerteinfarktregister utgjorde STEMI 28 prosent av hjerteinfarkttilfellene i 2013. STEMI er den alvorligste typen hjerteinfarkt, som trenger behandling med PCI (utblokking) eller trombolyse så fort som mulig. Forekomsten av STEMI er litt lavere hos eldre enn hos yngre.
Har ikke dødsårsak
– Vet dere om personene døde av hjertesykdom, eller av andre årsaker tre år etter hjerteinfarktet?

– Vi har disse dataene, men i denne studien har vi brukt data fra Dødsårsaksregisteret og sett om de er i live.

– De som døde på sykehuset, vet dere hva de døde av?

– Vi har ikke sett på dødsårsak i det hele tatt i studien. En nylig publisert dansk studie fant at de fleste hjerteinfarktpasientene som dør på sykehuset, dør av infarktet eller av komplikasjoner som følge av infarktet, svarer Kvakkestad.
«Ganske bra overlevelse»
Sisteforfatter, UiO-professor Sigrun Halvorsen, sier at legene har sett at det går ganske bra med mange av de eldre som gjennomgår utblokking på Ullevål universitetssykehus, men at de har visst lite om langtidsutfall.

 – I utgangspunktet høres kanskje ikke 52 prosent overlevelse etter tre år så bra ut, men det er egentlig ganske bra. Forventet gjennomsnittlig levetid i aldersgruppen eldre enn 80 år, er cirka syv år. Pasientene våre hadde også mye komorbiditet – flere andre sykdommer i tillegg. Jeg vil heller snu på det og si at over halvparten av de eldste pasientene var i live tre år etter sitt akutte hjerteinfarkt, og det er ganske bra, mener Sigrun Halvorsen, som er avdelingsleder ved Hjertemedisinsk avdeling på OUS Ullevål.

Hun legger til at hos dem som fikk invasiv behandling, var nesten 60 prosent i live tre år senere.
Ni av ti yngre i live
Halvorsen påpeker at hos pasientgruppen yngre enn 80 år, var langtidsoverlevelsen svært god:

– Her døde bare 3,4 prosent under sykehusoppholdet, og 89 prosent var i live etter tre år.  Vi tror at den moderne infarktbehandlingen, med primær PCI til alle med STEMI-infarkt, er en behandling som bør tilbys pasienter i alle aldersgrupper, inkludert dem over 80 år. Unntaket er dersom de har betydelig komorbiditet, eller ved kardiogent sjokk hvor vi bør tenke oss nøye om, sier Halvorsen.

Powered by Labrador CMS