Helseministeren vil ha lavere kortgebyr på legekontorene

– Jeg bestrider ikke at fastlegene kan kreve et transaksjonsgebyr, men jeg reagerer på gebyrets størrelse, uttaler statsråden.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SYNES KORTGEBYRET ER FOR HØYT: Helseminister Bent Høie (H). Foto: Øyvind Bosnes Engen

Helsedirektoratet har over lengre tid forsøkt å stoppe praksisen ved mange legekontorer om å kreve et gebyr på fem kroner når pasienter betaler med kort. Selskapet Melin Medical AS, som leier ut kortautomater til fastlegekontorene, har på sin side stått fast på at praksisen er innenfor regelverket.

Tidligere i år fastslo lovavdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet at det er tillatt for fastlegekontorene å kreve transaksjonsgebyr, men at gebyret ikke skal være høyere enn de faktiske transaksjonskostnadene.

I kontakt med KS og Legeforeningen
Onsdag tok stortingspolitiker Freddy de Ruiter (Ap) saken til Stortingets spørretime, der helseminister Bent Høie måtte svare på hva han vil gjøre for å bidra til at pasientene slipper å betale denne kostnaden.

– Jeg bestrider ikke at fastlegene kan kreve et transaksjonsgebyr, men jeg reagerer på gebyrets størrelse. Dette har jeg formidlet til det aktuelle selskapet, til KS og til Legeforeningen, som er involvert i saken, uttalte Høie fra Stortingets talerstol.

Helseministeren understreker at det ikke er staten, men kommunene, som er ansvarlig for de enkelte fastlegetjenestene, men forteller at han er i dialog med KS og Legeforeningen med sikte på å redusere størrelsen på gebyret.

Tidsbesparende
– Jeg ser at betalingsautomater kan være tidsbesparende for pasientene, samtidig som helsepersonell som betjener pasienter på venteværelset også får frigitt tid. Dette kan være en mer rasjonell måte å organisere arbeidet på fastlegekontorene på. Mitt poeng er at fastlegene ikke kan skyve hele regningen for dette på pasientens egenandel, samtidig som de selv sitter igjen med gevinsten av den tiden som blir frigitt, uttalte statsråden.

Høie forteller videre at han har bedt Helsedirektoratet følge opp spørsmålet om størrelsen på gebyret overfor kortautomatselskapet:

– Jeg håper at dialogen mellom Helsedirektoratet og det aktuelle selskapet vil bidra til at gebyret reduseres betydelig, eller at selskapet slutter å tilby denne modellen. Når jeg vet utfallet, vil jeg vurdere om det er nødvendig med ytterligere tiltak.

Daglig leder Ingvill Hestenes i Melin Medical AS har tidligere uttalt overfor lokalavisen Firda at femkroningen dekker kostnader knyttet til transaksjonen. Av konkurransehensyn, ønsket hun imidlertid ikke å gå i detaljer om hva gebyret dekker.

Powered by Labrador CMS