DOPAMIN: Placebo-effekten øker utskillelsen av dopamin i hjernen, og denne effekten er sannsynligvis er sterkere hos personer med Parkinsons, ifølge forskere. Foto: Colourbox

Studie: Dyr medisin kan øke placebo-effekten

Forventninger til medisin-prisen kan ha stor innflytelse på hvor nyttig medisinen er for pasientene – selv når de får placebo.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette har amerikanske forskere funnet i en studie som er publisert i Neurology.
Kostbar vs billig medisin
Placebo-effekten er veldokumentert, særlig hos pasienter med Parkinsons.
I studien ville forskerne se om pasientenes forventninger til prisen på medisinen de fikk, kunne påvirke placeboeffekten: Tolv personer med Parkinsons deltok i forsøket. De fikk vite at de ville få to injeksjoner - hvorav den ene var en dyr medisin, til 9000 kroner per dose, og at den andre kostet 600 kroner.
Deltakerne fikk opplyst at målet med undersøkelsen var å fastslå at de to legemidlene var like effektive til tross for prisforskjellen.
I realiteten fikk pasientene kun en nøytral placebo-injeksjon begge gangene og fikk fortalt at de enten fikk den «billige» eller «dyre» medisinen.
Før og etter hver injeksjon tok deltakerne flere tester og hjerne-scanninger for å måle bevegelsesevne og hjerneaktivitet. Bevegelsesevnen ble forbedret med 28 prosent når deltakerne fikk den «dyre» injeksjonen først – sammenlignet med når de fikk den «billige» injeksjonen først.
Hadde høyere forventninger
Etter forsøket ble avslørt, fortalte åtte av de 12 deltakerne at deres forventninger til det «dyre» preparatet var mye høyere enn til det «billige». Generelt var deltakerne overrasket over den markante forskjellen de hadde tillagt effekten av de to injeksjonene.
De fire deltakerne som ikke hadde hatt noen ekstra forventning til den «dyre» injeksjonen, var også de deltakerne som hadde minst forskjeller i testene.

Dopamin
Placebo-effekten er kjent for å øke utskillelsen av dopamin i hjernen, og forskerne viser til at denne effekten sannsynligvis er sterkere hos personer med Parkinsons - primært fordi sykdommen nedsetter mengden av dopamin i hjernen. Dopamin påvirker bevegelsesapparatet, og også forventninger og motivasjon til å gjøre nye ting. Derfor antar forskerne at deltakernes høyere forventninger til den «dyre» injeksjonen delvis skyldtes forventninger om en belønning forbundet med utskillelsen av dopamin, ifølge Dagens Pharma.

Powered by Labrador CMS