Foto:

Barn i familier uten oppvaskmaskin har mindre allergi

En svensk studie viser at barn i familier uten oppvaskmaskin har 40% lavere risiko for allergi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

1029 barn i sju-åtte-årsalderen fra Kiruna og Mölndal ved Göteborg deltok i studien.

- 126 familier vasket opp for hånd, 868 brukte oppvaskmaskin, sier førsteforfatter og lege Bill Hesselmar ved Göteborgs Universitet til Dagens Medisin.

Studien er publisert online i Pediatrics.

40% redusert risiko
Familiene svarte på spørsmål om astma, eksem og allergisk rhinitt. Forskerne brukte de validerte ISAAC-spørsmålene som brukes for å måle allergi hos barn.

Barna som vokste opp uten oppvaskmaskin, hadde 40% lavere risiko for allergi, sammenlignet med de som hadde oppvaskmaskin.

- Disse tallene gjelder for total forekomst av allergi, det vil si enten astma, eksem eller allergisk rhinitt, sier Hesselmar.

Hygienehypotese
Risikoen for astma var ytterligere redusert, mens risikoen for eksem var omtrent den samme som for total forekomst. For allergisk rhinitt lå den noe høyere.

Hesselmar påpeker at man her har funnet en assosiasjon mellom håndoppvask og mindre allergi, men man vet ikke sikkert om håndoppvask er årsaken.

- Men vår hypotese bygger på hygienehypotesen. Altså at barns immunforsvar trenger stimulering av mikrober for at det skal utvikle seg normalt, slik at barnet tolererer allergener og ikke blir allergisk, sier Hesselmar.

Mer bakterier
Håndoppvask er mindre effektivt enn maskinoppvask.

- Dermed øker sannsynligheten eksponeres for mer bakterier enn om tallerknene hadde blitt maskinvasket, sier han.

For å bli mer sikker på årsakssammenhengen, er det nødvendig med flere studier.

Powered by Labrador CMS