STANDARDPAKKE: Slik vil regjeringen at røyk- og snuspakker skal se ut. Foto: HOD

Alle tobakkspakninger skal bli like

 Det foreslår helseminister Bent Høie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Regjeringen sender i slutten av denne måneden på høring et forslag om at all tobakk som selges i Norge skal ha standardisert og reklamefri emballasje. Målet er å hindre at barn og unge begynner med tobakk.

– Vi vet at unge blir påvirket av utseendet på tobakksemballasjen. Det kan være dette som får dem til å prøve tobakk for første gang, eller la være. Det er ingen som ønsker at barn og unge skal begynne med tobakk og det er på tide å sette en stopper for markedsføringen av tobakksprodukter rettet mot barn og unge, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en pressemelding.

Økning i snusing
Hvert år dør om lag 6600 personer i Norge som følge av sykdommer som skyldes røyking. Mens røyking blant unge har gått jevnt nedover det siste tiåret, har det vært en kraftig økning blant unge som snuser. En tredjedel av unge menn og i underkant av hver fjerde unge kvinne snuser av og til eller daglig.

– Den sterke økningen i snusbruk blant unge kom etter at industrien begynte å utvikle produkter som appellerer til unge, snusbokser med ny design, nye farger og smakstilsetninger som vanilje, mentol og lakris, sier Høie.

Mørkegrønn pakning
Dersom Høie får det som han vil, skal alle tobakkspakninger ha mørkegrønn farge med lik skrift. Pakningene skal i tillegg ha helseadvarsler.

Kreftforeningen applauderer tiltaket.

– Det er etisk uforsvarlig å påvirke barn og unge til å begynne å røyke eller snuse. Derfor er Kreftforeningen svært glad for at regjeringen nå endelig foreslår reklamefrie tobakkspakker i Norge, uttaler generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Standardiserte tobakkspakninger ble innført i Australia i 2012. Det er i ferd med å bli innført i England, Irland og på New Zealand og det vurderes i Finland og Frankrike.

Powered by Labrador CMS