Halvering av røykere siste ti år

Det er stadig færre i Norge som røyker, og antallet dagligrøykere er halvert siden 2004.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). I fjor oppga 13 prosent av befolkningen i alderen 16-74 år at de røkte daglig. For ti år siden, var prosentandelen 26.
Da målingene startet i 1973, var andelen dagligrøykere på hele 42 prosent. Nedgangen har lenge vært størst for menn, men de siste 15 årene har også kvinnene i større grad stumpet røyken, ifølge SSB.
Få unge
Mens 14 prosent av kvinnene var dagligrøykere i fjor, gjaldt dette 13 prosent av mennene. Det var en nedgang i antallet røykere på ett prosentpoeng for hvert av kjønnene fra 2013 til 2014.
Et fåtall av unge i alderen 16-24 år røyker. Bare 5 prosent rapporterer at de er dagligrøykere, mens 12 prosent sier at de røyker av og til.
Ni av ti i SSBs kartlegging av røykevaner har hørt om elektroniske sigaretter, og like mange kvinner som menn, 15 prosent, sier at de har prøvd å røyke el-sigaretter.
Knapt én av ti bruker snus
Det var 9 prosent i fjor og i året før som oppga at de brukte snus daglig, men andelen som snuser av og til økte fra 4 til 5 prosent.
Snus er vanligst i aldersgruppen 16-24 år, hvor hver femte tar seg en pris. Blant 25-34-åringene er det 16 prosent som bruker snus.

Powered by Labrador CMS