Foto:

Store internasjonale forskjeller i bruken av ECT

I Afrika brukes elektrokonvulsiv terapi mest på unge menn med schizofreni, og ofte uten narkose. I Europa er det eldre kvinner med depresjon som får behandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Overlege Lindy Jarosch-von Schweder disputerte nylig ved NTNU med sin doktorgrad om bruk av elektrokonvulsiv terapi (ECT) i psykiatrien.

Hun har blant annet sett på bruk av ECT i verden, og fant store variasjoner mellom land og regioner. ECT er utbredt over hele verden, med langt over én million pasienter i året.

Helt ulike pasientgrupper
- De som får ECT i Afrika og Østen er oftest unge mennesker. Det er flere menn enn kvinner som får behandlingen, og de lider oftest av schizofreni, sier Jarosch-von Schweder, som er overlege ved Tiller DPS, St. Olavs Hospital.

Dette er en helt annen pasientgruppe enn i Norge og Europa.

- I Europa og USA er det dobbelt så mange kvinner som menn som får ECT. De fleste er over 65 år, og alvorlig depresjon er den lidelsen som oftest behandles, sier hun.

Dårlig tilgang på medisiner
- Hva kan årsaken til de store forskjellene være?

- En sannsynlig årsak er at noen av landene, for eksempel afrikanske land, ikke har samme tilgang på medisiner mot schizofreni som vi har i vestlige land, sier Jarosch-von Schweder.

Hun påpeker at det ikke er direkte feil å behandle pasienter med schizofreni med ECT.

- ECT kan ha effekt på disse pasientene, og tidligere brukte man det på pasienter med schizofreni også i Europa. Men så fant man ut at det var mer effektivt mot alvorlig depresjon, sier hun.

Behandler uten narkose
Under ECT utløses ved hjelp av elektrisitet et kontrollert epileptisk anfall. Anfallet kan uten muskelrelakserende medisin gi sterke kramper, noe som kan føre til muskelskader.

- I Europa og USA er muskelrelakserende medisin og narkose obligatorisk under behandlingen, mens i Asia, Afrika, Latin-Amerika, Russland og Tyrkia ble ECT ofte brukt uten narkose. sier Jarosch-von Schweder.

Mangler anestesileger
Det er manglende tilgang på anestesileger og medisiner som gjør at en del land ikke tilbyr narkose.

- Pasienten vil ikke kjenne noe under anfallet, selv uten narkose. Men det er en risiko for at pasienten kan få beinbrudd og muskelskader, og det er jo ikke bra, sier hun.

Jarosch-von Schweder har publisert flere artikler på bakgrunn av doktorgradsarbeidet, blant annet én om bruk av ECT i verden.

Powered by Labrador CMS