Anbefaler diabetesmedisin som slankemiddel

EUs legemiddelmyndighet EMA har gitt klarsignal for et nytt vektreduksjonsmiddel, som opprinnelig er diabetesmedisin.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

NORGE MED: Norske pasienter har deltatt i utprøvingen av det nye legemiddelet,og professor Jøran Hjelmesæth har leden den faglige delen i Norge.

Virkestoffet i det nye legemiddelet Saxenda er det samme som i diabetesmedisinen Victoza, men i ulik dosering. Slankemedikamentet inneholder 3,0 mg liraglutid, mens diabeteslegemiddelet har 1,8 mg dosering.
Legemiddelet, som ble FDA-godkjent i USA i desember i fjor, har nå fått anbefaling om godkjenning fra den europeiske legemiddelmyndigheten EMA.
Må kombineres
Den reseptbelagte medisinen anbefales godkjent for voksne med fedme, definert som KMI på 30 eller mer, eller overvekt med KMI på mellom 27 og 30 og samtidig enten type 2-diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol eller søvnapné.

Det er en forutsetning at medisinen brukes parallelt med kostholdsendring/diett og fysisk aktivitet.
Injiseres daglig
Saxenda er i sprøyteform, og skal injiseres daglig, og virker ved at den reduserer appetitten og øker metthetsfølelsen. Liraglutid er en GLP-1-analog som har tilnærmet samme effekt som kroppens eget GLP-1 på både metthet og insulinsekresjon.
Norsk deltakelse
Flere norske pasienter har deltatt i utprøving av legemiddelet, opplyser UiO-professor og seksjonsleder Jøran Hjelmesæth ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, Sykehuset i Vestfold. Han har vært faglig ansvarlig for Norge.
Visse krav
Ifølge EMA kreves det en vektreduksjon på minst 5 prosent av opprinnelig vekt de første 12 ukene for videre behandling. Oppnås ikke det, skal pasientene slutte med legemiddelet.
– De som går ned fem prosent eller mer i vekt de første tre til fire månedene, har gode muligheter til å nå bra resultater på sikt så lenge de bruker medikamentet. Likevel bør vi alltid være forsiktig med nye medikamenter fordi det kan oppstå alvorlige kjente eller ukjente bivirkninger på sikt. Derfor pågår det også studier som vil undersøke om det kan oppstå bivirkninger i form av hjerte- og karsykdom, enkelte kreftformer eller andre ukjente bivirkninger på lang sikt, sier Jøran Hjelmesæth til Dagens Medisin.
SCALE-studien
Han viser til at vektreduksjonen etter ett år ved bruk av det nye legemiddelet i kombinasjon med livsstilsendring, i SCALE-studien er cirka 5 prosent større enn ved livsstilsbehandling alene.
– Vi har fortsatt bare ett godkjent vektreduserende medikament i Norge (orlistat), og det er mye mindre effektivt. Vi trenger flere medikamenter for å hjelpe de som trenger hjelp til livsstilsendring for å etablere og opprettholde sunne levevaner, mener Hjelmesæth.

Oppgitte interessekonflikter: Flere sentre i Norge har rekruttert pasienter til SCALE-studien, som i stor grad er grunnlaget for EMAs anbefaling. Hjelmesæth har vært nasjonalt ansvarlig for den faglige delen og for kommunikasjonen med regional etisk komité. Han har ingen personlig økonomiske gevinst av dette, men senteret er blitt kompensert for utgifter til driften av studien, som avsluttes i disse dager.

Powered by Labrador CMS