Venter på Perjeta-svar

Forhandlingene om den dyre brystkreftmedisinen Perjeta pågår fortsatt. – Vi avventer svar fra Roche, sier forhandlingslederen for Beslutningsforum.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I mai i fjor bestemte Beslutningsforum at norske brystkreft-pasienter ikke får tilgang til den livsforlengende medisinen pertuzumab (Perjeta). De fire administrerende direktørene mente prisen på 1,9 millioner kroner per kvalitetsjusterte leveår var for stiv, og ville ha nye forhandlinger.

Forhandlingene har pågått siden Roche la frem et nytt tilbud i oktober. Det har vært flere forhandlingsmøter mellom partene, det siste like før jul.

- Det er fortsatt kontakt. Nå avventer vi svar fra Roche, sier fagdirektør i Helse Vest Baard-Christian Schem, som har ledet forhandlingene på vegne av Beslutningsforum.

LIS trakk seg ut
Vanligvis er det Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) som forhandler pris på legemidler for sykehusene. Men i dette tilfellet trakk LIS seg ut av forhandlingene fordi avtaleutkastet brøt med LIS sine prinsipper for avtaletype og åpenhet om pris.

Siden har Schem ledet forhandlingene med deltagelse fra innkjøpssjef, jurist og farmasøyt fra de regionale helseforetakene.

- Kompetansen er godt dekket. Men dette var en ad hoc-løsning der og da. Fremover ønsker vi en profesjonell prisforhandler i vårt system, og det er LIS, sier Schem.

Åpner for hemmelig avtale
Det er foreløpig uvisst når Roche og Beslutningsforum eventuelt kommer frem til en ny avtale. Det kan være aktuelt at deler av avtalen ikke blir offentlig.

– Vi er i dialog med myndighetene og håper vi kan finne en løsning så raskt som mulig, sier kommunikasjonsdirektør Line Walen i Roche Norge.

Roche har tidligere tilbudt en rabattavtale som tidligere ikke er benyttet i Norge, og som er omstridt internasjonalt. En slik avtale innebærer at sykehusene betaler for første del av behandlingen, mens produsenten deretter overtar regningen for pasienter som har god effekt. 

Statens legemiddelverk har påpekt en rekke svakheter ved avtalen, som betyr mer uforutsigbarhet for sykehusene sammenlignet med en flat rabatt.

Powered by Labrador CMS