ORIENTERTE: Baard-Christian Schem er onkolog, fagdirektør i Helse Vest og leder av Bestillingsforum. De fire fagdirektørene gir råd til Beslutningsforum. Foto: Målfrid Bordvik

Krever fortgang fra industrien

- Ganske mye av ventingen vår er venting på informasjon fra leverandører, sier fagdirektør Baard-Christian Schem i Helse Vest.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BERGEN: Beslutningsforum har fått mye kritikk for å arbeide for seint. Legemiddelindustrien mener forumet har blitt en «propp som stenger medisin ute», og viser til at saksbehandlingstiden for legemidler som har fått ja har ligget på mellom 235 og 368 dager.

På Legemiddelinnkjøssamarbeidet (LIS) sitt anbudsseminar for TNF/BIO orienterte fagdirektør i Helse Vest, Baard-Christian Schem, om hvordan Beslutningsforum arbeider og hvilke prioriteringskriterier som gjelder. Han innrømmet at systemet kan endres til det bedre.

- Det er mange uavklarte problemstillinger ved systemet som jeg må innrømme at jeg på forhånd ikke hadde tenkt på, sier Schem.

Vil hindre bakveier
Noe av det viktigste, ifølge Schem, er å hindre «bakveier» for legemidler som ønsker innpass i sykehusene. Dette er bakgrunnen for det nylige vedtaket om at legemidler om er til metodevudering, ikke kan tas i bruk før konklusjonen er klar.

- Hittil har det vært mange veier inn i sykehusene, men vi må ha én dør for legemidler til ordinær klinisk bruk. Hvis man får «ja» ved å gå utenom systemet, søker man jo ikke inn i systemet. Alle kostbare medikamenter må tidligst mulig inn i systemet, og vi ser på hvordan vi kan knipe inn på dager og uker i vår behandlingstid, sier Schem.

Krever realistisk prising
Samtidig har legemiddelselskapene en helt sentral rolle, understreker Schem.

- Ganske mye av ventingen vår er venting på informasjon fra leverandører. De må faktisk komme med informasjonen, sier Schem, som samtidig oppfordrer industrien til å «realistisk prising».

- Hvis prisene er helt utenfor det som helsetjenesten kan leve bærekraftig med, da blir dette forsinket og eventuelt avlyst, sier Schem.

- Rigid, men nødvendig
Ifølge Schem vil svært mange medikamenter måtte gå gjennom det nye systemet, enten fordi de er dyre eller fordi de samlet sett har store budsjettkonsekvenser.

Schem innser at vedtaket om at legemidler som er til vurdering ikke kan brukes er rigid, men mener det er nødvendig.

- På den ene siden er veldig rigid å gjøre dette, men på den annen side blir det som å rygge på motorveien hvis man senere sier nei. Derfor er det viktig at alle nye, kostbare legemidler skal inn i systemet for å få en rask og klar avgjørelse.

Han opplyser at det jobbes med en ny nettside som skal gi bedre informasjon ut til klinikere og andre om beslutningene som gjøres i Beslutningsforum.

Powered by Labrador CMS