Regjeringen vil ha mer pasientmedvirkning i klinisk forskning

Med nytt nettsted og nye krav til helseforetakene vil regjeringen involvere pasientene i kliniske studier.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

PASIENTENE I SENTRUM: Statssekretær Anne-Grethe Erlandsen (H) mener pasienten må stå i sentrum for den kliniske forskningen.

– Forskning er vesentlig for å øke kvaliteten og pasientsikkerheten i helsetjenesten, sier statssekretær Anne-Grethe Erlandsen (H) i Helse- og omsorgsdepartementet.

Hun mener kliniske studier i større grad må ta hensyn til nytteverdien for pasienten, og knytter dette til helseminister Bent Høies visjon om pasientens helsetjeneste.

Omfanget av klinisk forskning i Norge var tema under møtet «Fra ord til handling», i regi av Forskningsrådet, Legemiddelindustrien, Inven2 og Helse Sør-Øst. Bakgrunnen for møtet er nedgangen i kliniske studier i Norge de siste årene: I 2013 ble det søkt om 110 studier i Norge. Til sammenligning lå antallet nærmere 250 på begynnelsen av 2000-tallet.

Nytt nettsted
Som et tiltak for å sikre at flere pasienter får tilgang til utprøvende behandling gjennom kliniske studier, viser Erlandsen til at regjeringen har gitt Helsedirektoratet og de regionale helseforetakene i oppdrag å utvikle et pasientrettet nettsted om kliniske studier.

Hensikten med nettstedet er ifølge Erlandsen å skape kontakt mellom forskere og pasienter, samt å gjøre det lettere for pasientene å få informasjon om studier som gjennomføres. Oppdraget har fått frist til begynnelsen av mai i år, og skal etter planen ligge under helsenorge.no.

– Må dekke de faktiske behovene
Regjeringens oppdrag til de regionale helseforetakene inneholder dessuten krav om at forskningens forventede nytteverdi for pasienten skal være en del av prosjektbeskrivelsen ved kliniske forskningsprosjekter, og at pasientene skal delta i å avgjøre hvordan studiene legges opp.

– Vi vil etablere nye virkemidler som gjør at studiene rettes inn mot de behovene som faktisk skal dekkes, sier Erlandsen.

Hun peker på muskel- og skjelettlidelser som et område som rammer mange pasienter, men som i liten grad er gjenstand for forskning.

Gjennom oppdraget til de regionale helseforetakene, skal det i tillegg etableres et forskningsnettverk for persontilpasset medisin.

Skal inn i legemiddelmeldingen
Blant regjeringens øvrige tiltak for å øke antallet kliniske studier, viser Erlandsen til at den kommende legemiddelmeldingen vil ta sikte på å snu den nedadgående trenden.

Som eksempler på de legemiddelpolitiske virkemidlene regjeringen vurderer å bruke for å øke omfanget av klinisk forskning, nevner Erlandsen refusjonsordningen, ordningen for innføring av legemidler i spesialisthelsetjenesten og at finansieringsansvaret i større grad skal følge forskningsansvaret.

Powered by Labrador CMS