Nyheter for deg som jobber i helsevesenet

 
  • DM Pharma
  • Abonnere
  • Annonsere
  • Kontakt oss
  • Nyhetsbrev
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter
  • Ledig jobb
  • Logg inn
Artikkelbilde
Foto: Colourbox

Stress under graviditeten øker risikoen for barneeksem

Kvinner som opplever mye arbeidsrelatert stress under graviditeten har økt risiko for å få barn som utvikler barneeksem, viser dansk studie.

Publisert: 2015-01-13 — 06.00 (Oppdatert: 2015-05-08 — 14.27)

Undersøkelsen er utført ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark.

- Kvinner som hadde høy arbeidsbelastning og lav innflytelse på jobbhverdagen sin, hadde høyere risiko for å få barn som ved sjuårsalderen har utviklet barneeksem, sier førsteforfatter post.doc. Ann Dyreborg Larsen til Dagens Medisin.

Studien er publisert i Scandinavian Journal of Work Environment & Health.

Høyere risiko
Studien viser en 15 prosent høyere risiko for at disse kvinnene fikk barn med barneeksem, sammenlignet med kvinner som hadde lave krav og høy kontroll i jobben sin.

- Vi har i denne studien brukt en definisjon på stress som inneholder innflytelse. Å være stresset innebærer i denne modellen at man har høye krav og lav innflytelse, utdyper Dyreborg Larsen.

Barneeksem er en vanlig lidelse, som 15-20 prosent av alle barn vil utvikle i løpet av livet.

Påvirker immunforsvaret
Man vet ikke nøyaktig hvordan stress påvirker utviklingen av barneeksem.

- Det er blitt vist av andre forskere at stress påvirker utviklingen av immunforsvaret hos det ufødte barn. Man har for eksempel målt endringer i IgE i navlestrengsblod. Vi vet også at stress påvirker dannelsen av forskjellige hormoner i kroppen, for eksempel stresshormonet kortisol, som også kan påvirke immunforsvaret, sier forskeren.

Bør senke kravene
- Hva kan gjøres for å redusere risikoen?

- Helt optimalt bør arbeidsplassen være innrettet slik at alle kan være der- sykmelding bør være siste utvei. Min studie kan tyde på at man for noen kvinner bør senke kravene på arbeidsplassen og øke muligheten for innflytelse, nettopp for å unngå at den psykiske belastning blir for høy, sier Dyreborg Larsen.

Mer astma
Undersøkelsen har tatt utgangspunkt i prosjektet ”Bedre sundhed for mor og barn” hvor man har fulgt 100.000 gravide kvinner, som ble intervjuet i 12. og 30. uke under graviditeten, og igjen når barnet var 6 og 18 måneder, og sju år gammelt. Kvinnene ble blant annet spurt om sitt psykiske arbeidsmiljø.

Studien viste også at forekomsten av astma var høyere hos barn av kvinner med høye krav og høy innflytelse på arbeidsplassen.

Les mer om studien her.

Relaterte saker

Nyhetsbrev
Følg med på siste nytt fra Dagens Medisin ved å abonnere på vårt gratis nyhetsbrev og følge oss i sosiale medier.
Del:

Kommentarer

OBS! Du må logge inn for å kommentere

Bli medlem

Nyheter fra startsiden

DM Arena Digital: Lungekreft & screening

Nyhetsbrev

Vil du abonnere på vårt nyhetsbrev?

Klikk her!