– Gir gode DRG-inntekter

– Offentlige sykehus som trues av stenging, har god DRG-inntekt av slike operasjoner, sier ortopediprofessor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nytten av både meniskoperasjon og skulderoperasjoner er omdiskutert i Norge og internasjonalt, og det har vært stort fokus på overbehandling.
Økte i det private
Her mener også granskingen fra Senter for klinisk dokumentasjon og evaluering (SKDE) at det er sannsynlig at det er et overforbruk.

Det kommer frem i rapporten som offentliggjøres tirsdag, og som har tatt for seg 360.000 av de vanligste dagkirurgiske inngrepene over en treårsperiode.
I Norge var det i løpet av treårsperioden en nedgang i disse inngrepene ved offentlige sykehus – mens andelen av inngrep hos private behandlere økte.
Metodebok
– Nå er det slik at de fleste sykehusene driver evidensbasert medisin, få sykehus driver helt for seg selv. Årsaken til at Møre og Romsdal kommer så høyt opp, er antakelig at det her befinner seg kirurger som er gode på, og som er spesielt interessert i skulder, blant annet, sier ortopediprofessor Lars Engebretsen ved Oslo universitetssykehus.
– Her på Ullevål, og ved andre store sykehus, bruker vi en metodebok som forteller hvilken en behandling en pasient med skulderplager skal ha. Kommer det nye leger, vet de hva de skal gjøre. Men i Norge finns det kun anbefalinger, ikke retningslinje – derfor kan hver kirurg i prinsippet velge metode. Det er problem nummer én. Det andre er at det er forskjeller rundt i landet på befolkningssammensetningen, sier Engebretsen til Dagens Medisin.
Inntjeningsbehov
Han viser til at det, når det gjelder skuldersmerte, er få som trenger kirurgi.
– De fleste skal henvises til seks måneder rehabilitering. Men bor man i Kirkenes og har en skulder som er trang og vond, finnes det gjerne ingen fysioterapeut å sende pasienten til – og det ender med operasjon. Videre er det også slik at offentlige sykehus som trues av stenging og private klinikker med inntjeningsbehov har en god DRG-inntekt av slike operasjoner, sier han.

Powered by Labrador CMS