NATTEVAKT: I undersøkelse slet 29 prosent av sykepleierne med søvnproblemer. Foto: Colourbox

Disse faktorene predikerer søvnvansker hos sykepleiere

Forskere har undersøkt hvilke faktorer som er forbundet med skiftarbeidslidelse hos norske sykepleiere.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

1533 sykepleiere fra hele landet har deltatt i studien, som nylig er publisert i Sleep Medicine. Forskere fra Universitetet i Bergen, Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer og Australia har undersøkt hvilke faktorer som kan være assosiert med utvikling av skiftarbeidslidelse hos sykepleiere.

​Sykepleierne har svart på spørsmål om søvnighet og søvnproblemer relatert til arbeidstid ved to tidspunkt; første gang i 2008 og deretter i 2010.

Overrasket over reduksjon
I første runde var det 36 prosent av sykepleierne som fylte kriteriene for «skiftarbeidslidelse», mens andelen var redusert til 29 prosent to år senere. Dette overrasket forskerne.

– Vi antar at noe av forklaringen kan være at de som plages mest av skiftarbeid, slutter i jobben eller med skiftarbeid, og at dette derfor er en selektert gruppe, sier Siri Waage, postdoktor ved Universitetet i Bergen og koordinator ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer.

Melatonin og lysterapi
Den sterkeste prediktoren for skiftarbeidslidelsen etter to år var å ha lidelsen ved første måling. Ifølge forskeren kan dette bety at mange har problemer, og at problemene vedvarer så lenge man fortsetter å jobbe skiftarbeid.

Forskerne fant også at sykepleierne som scorte høyt på søvnighet og depresjon i 2008 var mer utsatt for søvnvansker ved oppfølging. Videre var bruk av hormonet melatonin og lysterapi var prediktorer for å rapportere søvnproblemer relatert til skiftarbeid over tid.

 – Dette tyder på at de som har problemer forsøker å gjøre noe med det, sier Waage.

Bekrefter tidligere funn
De som slutter å jobbe nattskift i løpet av studieperioden, fikk reduksjon i søvnproblemene. Samtidig viser studien at antall netter i turnus var en av prediktorene for å ha skiftarbeidslidelse to år senere.

– Denne studien viser at det er nattarbeidet i en turnus som gjør at man får søvnproblemer. Dette er ikke nytt, men forsterker det vi vet om at nattarbeid ikke er bra for alle, sier Waage.

Powered by Labrador CMS