IKT-SATSNING KREVER PENGER; Legeforeningen og president Hege Gjessing krever mer vilje til satsing på IKT i Helse-Norge. Foto: Vidar Sandnes

– Utsetter løsning på IKT-problemet

Legeforeningen mener helseministeren ikke viser stor vilje til å satse på IKT i sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

STERKERE OG TYDELIGERE: – Vi har lenge ment at det bør være en sterkere og tydeligere myndighetsfinansiering og styring av sentrale ikt-strukturer, som for eksempel helsenett, sier Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen. Foto: Vidar Sandnes

OSLO/RIKSHOSPITALET: Før jul skrev Dagens Medisin at Helse- og omsorgsdepartementet utreder muligheten for et eget helsedirektorat for IKT. Dette tok helseminister Bent Høie også opp i sin årlige sykehustale onsdag.
Utsettelse av løsning
–  Høie viser til fem rapporter som viser det samme, nemlig at IKT-situasjonen for dårlig. Så lager han et direktorat som betyr økt byråkratisering, og en utsettelse av løsning på problemene. Han erkjenner at det er vanskelig - og gjør ikke noe med det, sier president i Legeforeningen, Hege Gjessing, til Dagens Medisin.
– Fra legene hører vi om høyt arbeidspress, at de ikke får lov å dra på kurs lenger, og vi vet at det er for høyt belegg på mange sykehus. Dette sier han ikke noe om, han går inn på relevante konkrete problemstillinger som det er lett å slutte seg til, men han går ikke inn på det som vi opplever som vanskelig. Vi venter på ressursene; Høie sier «finn flaskehalsene og løs dem.». Hvis sykehusene kommer om planer for løsninger og Høie svarer med ressursene som trengs hadde det vært bra. Men tiden går og lite skjer, sier hun.
Høie: - En betydelig satsning
Helseministeren viser til det vedtatte budsjettet.
 – Der ligger det satsning på vel 80 millioner kroner til bedre IKT-infrastruktur i tillegg til de pengene som ellers er bevilget og øremerket til dette formålet. Det er allerede en betydelig satsning, sier Høie til Dagens Medisin.
 – Men dette handler ikke bare om penger, men at de må brukes riktig. Det har vært investert mye til dette de siste 20-30 årene, men der ting har gått i feil retning.
– Vil opprettelsen av et nytt direktorat fremskynde en løsning på IKT-problemene? 
–  Det er det vi nå skal utrede, sier han, og viser til at også kommuner og privatpraktiserende er en del av dette.
– Derfor må vi nå ha en sterkere nasjonal styring av IKT.
Etterlyser myndighetsfinansiering av IKT
Kari Sollien, leder av Allmennlegeforeningen, mener Høie ga en god problembeskrivelse i sin sykehustale. Men hun savnet konkrete tiltak:
– Vi er enige i store deler av virkelighetsbeskrivelsen, og er spent på hvilke virkemidler som vil brukes – og som vel vil komme i primærhelsemeldingen og i nasjonal sykehusplan, sier Sollien til Dagens Medisin.
Allmennlegelederen savner også offentlig finansiering av IKT.
– Vi har lenge ment at det bør være en sterkere og tydeligere myndighetsfinansiering og styring av sentrale ikt-strukturer, som for eksempel helsenett. Jeg er usikker på om et eget ikt-direktorat er det beste grepet for å få til dette, men det er et positivt signal at det skal tas tydeligere grep om IKT.

Powered by Labrador CMS