Sanofi dropper norsk kreftsatsing

Legemiddelfirmaet Sanofi-Aventis kutter satsingen på onkologi i Norge etter at det offentlige sa nei til prostatakreftmedisinen Jevtana.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KUTTER KREFTSATSING: Aksel Tunold, daglig leder i Sanofi Aventis, skrinlegger norsk onkologisatsing.

– Vi har bestemt oss for å nedprioritere satsingen på onkologi i det norske markedet etter at Beslutningsforum har sagt nei til både Jevtana og Zaltrap, sier Aksel Tunold, daglig leder i Sanofi Aventis.

Tidligere i år bestemte de regionale helseforetakenes Beslutningsforum at kabazitaksel (Jevtana) ikke skal brukes ved norske sykehus. Prostatakreftmedisinen hadde da vært i bruk i Norge i flere år, men fra mai ble det stopp for nye pasienter.

Årsaken er at prisen på 1,4 millioner kroner per kvalitetsjusterte leveår ikke er kostnadseffektiv behandling, samt at dokumentasjonen rundt effekt er for tynn, ifølge Beslutningsforum.

– Undergrupper drukner
Legemiddelselskapet har reagert på avvisningen, og viser til at undergrupper av pasienter kan ha god nytte av behandlingen.

– Også vi mener at Jevtana skal brukes til en mindre gruppe pasienter. Etter at registreringsstudien var ferdig, ser man av post hoch analyser at undergrupper av pasienter har god nytte av legemiddelet. Problemet er at myndigheten regner helseøkonomi som om alle skulle få medisinen, og da blir prisen nødvendigvis dyrere, mens undergrupper drukner i beregningene, sier Tunold.

– Vi har prøvd i et halvt år å komme i dialog med myndighetene, men ser ingen løsning da det ikke lenger er noen formell prosess. Når man ikke selger, er det vanskelig å forsvare ressurser på dette området i Norge, sier Tunold, som viser til at Norge skiller seg ut i vest-europeisk sammenheng.

Brukes i Sverige
– Jevtana brukes  i de fleste av disse landene, og i Sverige brukes Jevtana nå  etter at de fikk godkjent bruk til samme undergruppe som vi mener er relevant for Norge, sier Tunold.

I desember bestemte Beslutningsforum også å si nei til kreftlegemiddelet aflibercept (Zaltrap), som også Sanofi-Aventis står bak. Studier viser at legemiddelet kan forlenge overlevelsen ved tykktarm- og endetarmskreft med inntil seks uker, noe Beslutningsforum mener er for lite i forhold til prisen.

– Isolert sett er ikke seks uker så lenge, men en subgruppe i studien fikk forlenget overlevelsen med litt over tre måneder. Det kommer flere studier nå som undersøker biomarkører på Zaltrap, og i nær fremtid vil man finne ut enda mer om hvilke pasienter som har bedre nytte av det. Problemet med et slikt definitivt nei fra Beslutningsforum er at man sier nei til å være med i utviklingen med å få en enda mer presis kreftbehandling.

– De gode resultatene man har sett av kreftbehandling de siste tiårene kommer fordi man har bygget sten på sten og tilegnet seg ny kunnskap underveis. Kreftlegenes mulighet til å få denne lærdommen blir mindre slik beslutningene nå fattes og implementeres i Norge. Legene får en mindre verktøykasse enn kollegaer i andre land, sier Tunold.

– Norge på sidelinjen
Sanofi-direktøren mener Beslutningsforums vedtak kan få store konsekvenser i fremtiden.

– Vi setter oss på sidelinjen i forhold til utviklingen innen onkologi. Når legemiddelselskaper ikke velger å satse i Norge kan det på sikt bety at norske pasienter ikke får tilgang til å være med i potensielt banebrytende studier fordi markedet blir mindre interessant for farmasøytisk industri, sier Tunold.

På spørsmål om hvorfor de ikke gjør noe med prisene, svarer direktøren at de allerede har redusert prisen på Jevtana med over 20 prosent siden lansering, og at legemiddelprisene i Norge er blant de laveste i Europa.

Powered by Labrador CMS