Ny behandlingsmulighet ved prostatakreft

EU har godkjent bruken av prostatakreftlegemiddelet Xtandi til bruk på pasienter før de får cellegiftbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ifølge PREVAIL-studien kan bruk av enzalutamid (Xtandi) utsette oppstart av cellegiftbehandling i 17 måneder. Sammenlignet med placebo, viste studien også at enzalutamid reduserte risikoen for død med 29 prosent.
– Det er viktig at vi får flere og flere behandlingsmuligheter, og med denne godkjenningen på ezalutamid så har vi ytterligere ett medikament før vi må ta i bruk cellegiftbehandling, sier Daniel Heinrich, overlege og onkolog ved kreftavdelingen på Akershus universitetssykehus.
Studien ble stoppet ett år før tiden for man ville tilby alle pasienter i testgruppen legemiddelet på bakgrunn av de positive resultatene.
Bedre livskvalitet
Den viktigste gevinsten for pasientene er at de kan opprettholde sin livskvalitet lenger enn om de måtte ha startet tidligere med cellegift.
– Noen ekstra måneder forlenget overlevelse er ikke det viktigste for disse pasientene, men det å kunne leve sitt normale liv uten å måtte ta cellegiftbehandling verdsettes høyt. Livet blir annerledes når man må begynne på cellegift, sier Heinrich, som understreker at heller ikke tablettbehandlingen er fri for bivirkninger.
Abirateron (Zytiga) er allerede godkjent til bruk på prostatakreftpasienter før de får cellegiftbehandling, og de to medikamentene vurderes som medisinsk likeverdige. Det er likevel noen praktiske forskjeller.
– Enzalutamid kan tas både med og uten mat, mens abirateron krever at man faster før og etter inntak av tablettene. I tillegg må abirateron tas sammen med en liten dose kortison. Noen tåler det ene medikamentet bedre enn det andre, mens det for noen pasienter er motsatt, sier Heinrich.
– Xtandi er enklere å ta enn Zytiga, men effekten er så å si den samme. Det er ikke automatisk at pasienten vil kunne leve lenger, men noen vil det. Det viktigste er at man leve friere uten cellegift, sier Andreas Stensvold, avdelingssjef for kreftavdelingen ved Sykehuset Østfold.
Noen pasienter får bivirkninger som kvalme eller fatique, men i mindre grad enn med cellegift, sier Stensvold.
Enzalutamid ble godkjent til behandling av norske prostatakreftpasienter etter cellegiftbehandling allerede i fjor.
Etter at en EU-godkjenning er gitt vil vedtaket normalt være gjeldende for behandlingspraksis i Norge to uker senere. Men på bakgrunn av siste vedtak i Beslutningsforum om at nye metoder ikke kan tas i bruk før Beslutningsforum har sagt sitt, er fagfolkene usikre på hvordan dette skal håndteres fremover.
Interessekonflikter: Daniel Heinrich har mottatt foredragshonorar fra Astellas Pharma og Janssen, som er selskapene bak henholdsvis Xtandi og Zytiga. Andreas Stensvold har ingen oppgitte interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS