BLODPRØVE: På bakgrunn av en enkel blodprøve kan man finne ut om rhesus-negative gravide har rhesus-positive fostre. Foto: Colourbox

– Blodprøve er treffsikker metode for rhesus-testing av fostre

Kunnskapssenteret med ny metodevurdering av rhesus-test.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

En ny rapport fra Kunnskapssenteret konkluderer med at testing av rhesus-type hos fostre, gjennom en enkel blodprøve fra den gravide, kan utføres med høy grad av diagnostisk nøyaktighet. Testen kalles ikke-invasiv prenatal testing (NIPT), og baserer seg på analyse av fritt foster-DNA, som finnes i den gravide kvinnens blod under svangerskapet.

– Det er sannsynlig at NIPT gir en svært treffsikker rhesus D-typing av fosteret. Dokumentasjonen er av høy kvalitet, konkluderer Kunnskapssenteret i rapporten.

Metodevurderingen er bestilt av de regionale helseforetakenes Bestillerforum, og baserer seg på gjennomgang av både primærstudier og systematiske oversikter.

Fare for sykdom hos fosteret
Dersom fosteret er rhesus D-positiv og mor er rhesus D-negativ, kan moren danne antistoffer mot fosterets blod – såkalt alloimmunisering. Disse antistoffene kan forårsake hemolytisk sykdom hos fosteret, som i verste fall er livstruende. Resultatet av en NIPT-undersøkelse kan dermed brukes til å avgjøre hvorvidt gravide kvinner skal få anti-D profylakse, som motvirker dannelsen av antistoffer.

I rapporten heter det at et program der alle RhD-negative gravide blir testet, og gis anti D-profylakse på bakgrunn av testresultatet, anslås å koste fire millioner kroner årlig. Dette innebærer en kostnad på rundt 106 000 kroner for hver alloimmunisering man unngår.

Denne konklusjonen er basert på funnene i en svensk studie, som undersøkte hvor ofte alloimmunisering forekommer dersom et slikt program finnes, sammenlignet med en historisk populasjon av rhesus D-negative gravide som ikke fikk anti-D profylakse.

– Etisk kontroversielt
NIPT-metoden har vært kraftig omdiskutert de siste årene, ettersom den kan brukes til å undersøke fostre blant annet for Downs syndrom.

– NIPT er en metode som er etisk kontroversiell. Benytter man metoden etter abortgrensen, unngår man mange av de etiske problemstillingene, men alternative eller utvidede anvendelser kan by på etiske utfordringer, skriver Kunnskapssenteret i rapporten.

I Norsk gynekologisk forenings «Veileder for fødselshjelp 2014» anbefales det at rhesus-testing av fostre skjer i svangerskapets 25. uke.

Powered by Labrador CMS