FRISTBRUDD: Viseadministrerende direktør Morten Reymert la fram statistikken over fristbrudd og langtidsventende for OUS-styret torsdag. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Antall registrerte fristbrudd tredoblet da DIPS ble lansert

Skyldes delvis teknisk feil og delvis en reell økning, ifølge OUS-ledelsen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Idet det nye elektroniske pasientjournalsystemet DIPS ble lansert ved Oslo universitetssykehus (OUS) i oktober, hoppet antall registrerte fristbrudd fra rundt 1000 til nærmere 3000. Samtidig steg antallet registrerte langtidsventende pasienter fra rundt 2000 til 3500.

Nye arbeidsrutiner og mindre aktivitet
Ifølge viseadministrerende direktør Morten Reymert ved OUS, skyldes økningen delvis at pasienter er blitt feilregistrert på grunn av tekniske problemer i konverteringen mellom gammelt og nytt system. Delvis skyldes den at antallet faktisk har steget på grunn av nye arbeidsrutiner for de ansatte og redusert aktivitet i forbindelse med at det nye systemet ble lansert, fortalte Reymert i en orientering til styret ved OUS sist torsdag:

– Nye arbeidsprosesser har nok ført til utfordringer for en del grupper som ikke har klart å gjøre de riktige tingene i DIPS raskt nok. Det vil ta litt tid før vi kommer ned til det nivået der vi var før overgangen til DIPS.

Ifølge Reymert er det nå større usikkerhet rundt tolkningen av data om fristbrudd og langtidsventende, samt andre måltall for sykehusdriften, enn det var før DIPS ble lansert.

Uvisst antall reelle fristbrudd
OUS-ledelsen kunne ikke svare på hvor stor del av økningen i fristbrudd som skyldes tekniske feil og hvor stor del som skyldes en reell utvikling.

– For meg er det litt uklart om vi har en reell økning eller ikke. Det er viktig å finne ut av ganske snart, ikke minst med tanke på pasientene, sa ansattrepresentant Aasmund Bredeli under styremøtet.

– Det er viktig å rydde opp i dette, og det har vi satt store ressurser inn på, svarte administrerende direktør Bjørn Erikstein.

Erikstein viser blant annet til at fase 2 i DIPS-prosjektet, som skal gjennomføres neste år, kan ventes å løse deler av problemer.

Powered by Labrador CMS