– Jeg er ikke et alibi

Øistein Winje er eneste pasientstemme i Beslutningsforum blant fire administrerende direktører.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SKAL TALE BRUKERNES SAK: Øistein Winje er valgt inn som brukerrepresentat i Beslutningsforum. Foto: Helse Sør-Øst

Beslutningsforum for nye metoder har en viktig rolle i norsk helsetjeneste ved at de avgjør hvilke metoder og legemidler som skal – og ikke skal – tas i bruk ved norske sykehus.

Forumet har fått kritikk for manglende åpenhet, senest fra Prioriteringsutvalget – og valgte derfor å inkludere en brukerrepresentant som observatør i forumet.

De regionale brukerutvalgene i hver region pekte ut Øistein Winje, som er leder i regionalt brukerutvalg i Helse Sør-Øst. Mandag denne uken deltok han på sitt første møte i Beslutningsforum.

– Viktig å påvirke
Han sier rollen medfører et stort ansvar.

– Beslutningsforum er et forum som jeg synes det er viktig at brukerne sitter i for å kunne være med å påvirke beslutningene som fattes der. Sakene inneholder stor grad av kompleksitet og etikk, noe diskusjonene også bærer preg av, sier Winje.

Winje har ikke medisinsk faglig bakgrunn.

– Det er heller ikke min rolle. Jeg skal bringe inn brukernes perspektiv på valgmuligheter. For å gjøre det trenger man ikke den medisinsk faglige kompetansen, det sitter det nok av i forumet, sier han.

Signert taushetsløfte
Selv om Winje får delta i møtene, får han ikke være med å stemme over vedtakene. Han er også ilagt taushetsplikt om hva som kommer frem i møtet.

– Jeg har reflektert over hvordan jeg skal bringe dette ut i befolkningen og gjøre befolkningen trygg på at det har vært representanter fra pasienter i rommet og at beslutningene er i tråd med brukernes syn. Det er en øvelse jeg ikke er stilt på prøve i enda, sier Winje.

– Opplever du at du har en reell påvirkningskraft?

– Jeg kan avkrefte at jeg er et alibi i systemet. Det er jeg overhodet ikke, sier Winje, som beskriver det første møtet med Beslutningsforum som positivt.

– Dreide diskusjonen
På møtet Winje deltok i, bestemte Beslutningsforum å si nei til innføringen av et nytt kreftlegemiddel som kan forlenge livet til pasienter med kolorektalkreft med inntil seks uker. Winje vil ikke kommentere hva han synes om avgjørelsen.  

– Jeg har argumentert for brukernes syn, og opplevde at det dreide diskusjonen noe, selv om konklusjonen ble som den ble.

– Hvordan ser du på at du kan bli holdt delansvarlig for beslutningene, selv om du ikke har stemmerett?

– Jeg fatter ikke beslutninger, og har dermed ikke sagt nei til Zaltrap, det er de fire direktørene sitt ansvar. Min rolle er å gi mitt syn på saken. Dette var en vanskelig sak å ta stilling til, som reiser mange dilemmaer. Jeg fikk bragt inn mitt synspunkt, perspektivet ble tatt imot og vel debattert, og det er jeg fornøyd med, sier Winje.

Powered by Labrador CMS