Ny diabetesmedisin godkjent

En ny ukentlig injeksjonsbehandling for type 2 diabetes kommer nå til Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I studieprogrammet AWARD er dulaglutid (Trulicity) sammenlignet med liraglutide (Victoza), som er det antatt mest potente legemidlet på markedet i gruppen GLP 1-analoger. Studien har pågått i 26 uker.

– Sammenlignet med liraglutide har dulaglutid sammenlignbar effekt, det vil si at legemiddelet er likeverdig. Bivirkningene ser ut til å være på samme nivå som tilsvarende preparater, sier Kristian Furuseth, fastlege og spesialist i allmennmedisin, til Dagens Medisin.

Tas en gang i uken
Fordelen med dulaglutid er at behandlingen tas en gang i uken, mens liraglutide settes daglig. Det finnes allerede ett alternativ som også settes en gang i uken – excenatide (Bydureon). Men ifølge Furuseth er dette mer tungvint å bruke.

– Duglaglutide ser ut til å ha flere fordeler; effekt på linje med de beste, enkelt «device», dosering én gang i uken og sammenlignbare bivirkninger, oppsummerer han.

Pennen som Trulicity administreres med er klar til bruk uten at pasienten må dosere eller sette på kanyle selv.

– Enklere
– Når Trulicity kommer på markedet vil det bli enklere for pasienten å ta behandlingen. Trulicity tas en gang i uken og pasienten trenger hverken å blande medikamentet selv eller foreta noen dosejusteringer. Dette vil trolig gjøre det enklere for brukerne å følge opp behandlingen sin, sier Rune Hoel Andersen, produktsjef Lilly Diabetes Norge, i en pressemelding.

375.000 personer i Norge har diabetes. Av disse har rundt 28.000 diabetes type 1, mens resten har diabetes type 2. Rundt halvparten av dem med diabetes type 2 har ennå ikke fått diagnosen, og lever i dag med diabetes uten selv å vite om det. Hvert år får omtrent 6000 personer i Norge diabetes.

Interessekonflikter: Kristian Furuseth har mottatt honorar for foredrag fra produsenter av alle registrerte blodsukkersenkende medikamenter i Norge, inkludert LILLY. I tillegg har Furuseth, sammen med andre leger, vært i redaksjonskomiteen for et insulinkompendium.

Powered by Labrador CMS