TAPTE I RETTEN: Hanna Vesterager betalte selv for stamcelletransplantasjon i Sverige og gikk senere til søksmål mot staten for å få dekket utgiftene. Foto: Privat

Tidligere MS-syk tapte ankesak

I tingretten vant Hanna Vesterager frem med søksmål mot staten om å få dekket stamcellebehandling i Sverige. Men lagmannsretten vraket dommen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Jeg er sjokkert, sier Hanna Vesterager til Dagens Medisin.

I desember i fjor fikk Vesterager medhold i Oslo tingrett på at hun har krav på å få dekket kostnadene hun har hatt for stamcellebehandling utført i Sverige mens hun var MS-syk. Vesterager ble 100 prosent frisktmeldt etter behandlingen, som kostet henne minst 700.000 kroner.

Staten, ved Klagenemnda for behandling i utlandet, anket tingrettsdommen. Nå har Borgarting lagmannsrett kommet til et annet resultat, og velger å frifinne staten.

Retten: utprøvende behandling
Stridsspørsmålene har dreid seg om hvorvidt det forelå et forsvarlig medisinsk behandlingstilbud for Vesterager i Norge i 2011-2012, eller om pasienten hadde rett til behandling i utlandet. Vesterager var også uenig i statens anførsel om at behandlingen var eksperimentell, men fikk altså ikke støtte for dette i lagmannsretten.

– Det var ikke behandlingstilbud for meg i Norge på daværende tidspunkt, og jeg var nødt til å få behandling et annet sted. Behandlingen hadde god effekt og jeg er tilbake i full jobb. Det hadde ikke vært mulig uten denne operasjonen. Jeg finner det uforståelig at lagmannsretten kommer til et annet resultat enn tingretten, sier Vesterager.

Slipper saksomkostninger
Vesterager har tatt opp lån for å finansiere behandlingen. Siden staten har vunnet saken har staten i utgangspunktet krav på å få dekket sine saksomkostninger, men lagmannsretten mener det er «tungtveiende grunner» til å gjøre unntak i dette tilfellet.

«Lagmannsretten har forståelse for at Vesterager føler det tungt å måtte betale for behandlingen selv og at hun hadde god grunn for å prøve saken for domstolene», heter det i dommen.

Vurderer anke
Vesterager har foreløpig ikke tatt stilling til om hun vil anke saken videre, men sier hun sammen med sin advokat vil vurdere dette i løpet av de neste fire ukene.  Hun sier at hun ikke angrer på at hun kjørte sak mot staten.

– På en måte har jeg vunnet saken; jeg har kontroll over helsesituasjonen. Jeg kunne ikke gjort noe annerledes; jeg måtte redde helsen og ta det økonomiske i ettertid. Uten denne behandlingen ville jeg vært uføretrygdet i dag. Det er vanskelig som ordinær borger i Norge å forstå at dette er irrelevant for staten. For meg handler det om demokratiske prinsipper, sier Vesterager, som synes det er uforståelig at staten valgte å anke tingrettsdommen.

Fryktet lignende saker
Advokat Ida Thue, som representerer staten, ønsker ikke å kommentere dommen utover at lagmannsretten har vært enig i deres syn.

– Hvorfor valgte dere å anke dommen fra tingretten?

– Vi har ikke rettspraksis på utprøvende behandling, og dommen fra tingretten ble derfor prinsipiell og vanskelig å ikke anke. Hvis man først får en dom hvor det åpnes for å gi tilgang til utprøvende behandling i utlandet, vil trolig andre i lignende situasjoner også ønske å få dette dekket av staten, sier Thue.

Det jobbes i dag med å etablere et nasjonalt behandlingstilbud for stamcellebehandling for MS-pasienter ved Haukeland Universitetssykehus.

Powered by Labrador CMS