Sender hodeskade-sak tilbake til fagmiljøene

Beslutningsforum mener saken om blodprøve i stedet for CT ved lettere hodeskader ikke skulle vært på deres bord.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

15. desember møttes Beslutningsforum for nye metoder til årets siste møte. På dagsorden sto blant annet innføring av testen S100B, som benyttes for å diagnostisere lettere hodeskader. På oppdrag fra de regionale helseforetakenes Bestillerforum har Kunnskapssenteret gjort en hurtig metodevurdering av denne serummarkøren.

Hensikten med blodprøven er å redusere antall CT-undersøkelser, som utsetter pasienten for potensielt helsefarlig stråling.

Rapporten konkluderer med at testen ikke nødvendigvis gir identisk utfall for pasientene, og at man i sjeldne tilfeller kan overse alvorlige behandlingstrengende skader. Samtidig viser analysene at sykehusene årlig kan spare beskjedne 800.000 kroner til sammen på å ta i bruk testen.

Den foreliggende dokumentasjon er derfor ikke tilstrekkelig til å konkludere med at serumanalysen er et kostnadseffektivt alternativ til CT, ifølge Kunnskapssenteret.

– Ikke vårt bord
– Denne saken hører ikke til på vårt bord. Den hører hjemme i fagmiljøene, og må inn i revideringen av nasjonale retningslinjer for hodeskader, sier Lars Vorland, leder av Beslutningsforum, til Dagens Medisin.

– Var dette en feilbestilling fra Bestillerforum?

– Dette er fortsatt et nytt system, og vi har hatt få henvendelser på denne type metoder, så det var greit å få det diskutert. Men det er altså ingen grunn til at vi skal håndtere dette, sier Vorland.

For små konsekvenser
– Dette er et eksempel på en metode som går for detaljert inn i de medisinske vurderingene i pasientbehandlingen, og hører derfor hjemme i fagmiljøene. Beslutningsforum for nye metoder skal behandle metoder som har vesentlige konsekvenser administrativt, organisatorisk eller økonomisk. Bruk av denne metoden må derfor gjøres i forbindelse med utarbeidelse eller revisjon av nasjonale retningslinjer for diagnostisering og behandling av hodeskader, sier Vorland.

Noen sykehus har allerede tatt i bruk S100B-testen, men fagmiljøet er delt i synet på nytteverdien av testen, slik Dagens Medisin tidligere har skrevet.  

Powered by Labrador CMS