Høy intelligens reduserte ikke tilbakefall

Intelligens påvirker dødelighet ved hjerteinfarkt, men ikke tilbakefall, viser ny norsk-svensk studie.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Lavere intelligens tidlig i livet er assosiert med økt risiko for koronar hjertesykdom som hjertekrampe og hjerteinfarkt. Tidligere forskning har vist at hvorvidt og hvordan behandling følges opp kan påvirkes av intelligensnivå, men om prognoseutfallet påvirkes har ikke vært kjent. 

Studien som er ledet fra Karolinska Institutet er en kohort av 1923 svenske menn som ble fulgt fra 1969-70 da de var 18 til 20 år gamle og var innkalt til obligatorisk sesjon i forbindelse med militærtjeneste. De fikk hjertediagnosen mellom 1991 og 2007, og ble fulgt frem til 2008.  

Økt dødelighet
Forskerne undersøkte om sykdommen gjentok seg og hva som var utfallet av sykdommen. Informasjon om hjertesykdom, andre sykdommer, sosioøkonomiske faktorer og dødelighet ble hentet fra nasjonale registre. 

– Vi fant at det var en sammenheng mellom økt dødelighet som følge av diagnosen og lavere intelligens, sier psykolog og doktorgradsstipendiat Alma Sörberg Wallin ved Karolinska Institutet. Hun er hovedforfatter av studien. Professor Imre Janszky ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet) er blant medforfatterne. 

Ingen sammheng med tilbakefall
Forskerne fant ingen sammenheng mellom lavere intelligens og tilbakefall. 

– Personer med lavere intelligens hadde ikke flere tilbakefall enn andre. Selv om vi vet at personer med høyere intelligens har en mer positive risikoprofil, som at de røyker mindre og har en bedre sosioøkonomisk situasjon, reduserte ikke dette tilbakefall, sier Sörberg Wallin. 

Risikofaktorer
Forskerne ser for seg et par ulike forklaringer på dette.

– Det kan for eksempel være slik at helsevesenet kompenserer for individuelle forskjeller og gir pleie etter behov.  Det kan også være at det er risikofaktorer for tilbakefall som vi ikke kjenner til og ikke har fanget opp her, og at disse risikofaktorene også rammer dem med høyere intelligens, sier Sörberg Wallin. 

Hun understreker at den økte dødeligheten ikke kan forklare at man ikke fant sammenheng når det gjaldt tilbakefall. Antall dødsfall var lavt sammenlignet med antall tilbakefall. 

Sörberg Wallin mener det er viktig nå å undersøke videre hvilke mekanismer som styrer forholdet mellom intelligens og helse, slik at man kan tilpasse forebygging og oppfølging etter dette. 

Studien ble publisert i Journal of Epidemilogy & Community Health i desember. Studien er finansiert av Forte, Forskningsrådet for helse, arbeidssliv og velferd.

Powered by Labrador CMS