ORTOPEDI-KØ: Fagområdet ortopedisk kirurgi er godt representert på ventelistene på norske sykehus. Foto: Colourbox

Flest venter på ortopedisk kirurgi

Ortopedisk kirurgi er det største fagområdet på ventelistene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Flere settes på venteliste samtidig med at det er vekst i pasientbehandlingen på sykehusene, viser en ny analyse fra Helsedirektoratet.
Venter på ortopedisk kirurgi
De fleste venter på helsehjelp i poliklinikk
 
Ortopedisk kirurgi er det største fagområdet på ventelistene med en andel på 17 prosent av henvisningene.
De seks største fagområdene samler 50 prosent av henvisningene, herunder øre-nese-hals sykdommer, kvinnesykdommer og elektiv fødselshjelp, øyesykdommer, hjertesykdommer og fordøyelses¬sykdommer.

Mer aktivitet har liten effekt
Mer aktivitet i sykehusene har hatt liten effekt på ventelistene, viser analysen.
Det er liten grad av sammenfall mellom endringer i ventetider og aktivitet fra år til år i perioden 2003 til 2013. En viktig årsak til dette er at flere settes på venteliste samtidig med at det er vekst i pasientbehandlingen.
I dag står flere personer står på venteliste enn for ti år siden. Ventelistene vokser i takt med befolkningsveksten, alderssammensetning og nye tilbud i spesialisthelsetjenesten.
Flere pasienter behandles, men  ventetiden går ikke nødvendigvis ned.
Forhold som spiller inn i utviklingen i ventetid er et styrt tjenestetilbud på den ene siden og forhold som påvirker etterspørsel etter helsetjenester på den andre.
Demografisk utvikling, befolkningens helsetilstand, fastlegenes henvisningspraksis og alternative helsetilbud har også betydning for endringer i sykehusenes ventelister.
Offentlige sykehus
Av de store fagområdene har ortopedisk kirurgi, øyesykdommer og hjertesykdommer den mest negative utviklingen i ventetid etter 2006. Siden private avtalespesialister og private sykehus i hovedsak ikke inngår i ventelistedata gjelder den skisserte utviklingen de offentlige helseforetakene. 

Powered by Labrador CMS