Nødprevensjon ved 1 av 40 aborter

Ved drøyt én av 40 utførte aborter i fjor, oppga kvinnene å ha brukt nødprevensjon, ifølge tall fra det norske Abortregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I fjor ble nødprevensjon, folkelig omtalt som «angrepille», oppgitt som prevensjonsmetode for 2,5 prosent av alle utførte aborter der det var opplyst om prevensjonsbruk.
Nødprevensjon var rapportert for 365 tilfeller av 14.679 aborter der prevensjonsbruk var oppgitt, mens det ved cirka 1100 aborter ikke var opplysninger om prevensjonsbruk.
Det viser tall Dagens Medisin har innhentet fra Folkehelseinstituttets abortregister for perioden 2006 til 2013.
Maner til varsomhet
Overlege Mette Løkeland ved Abortregisteret maner til varsomhet ved bruk av tallene og sier at det ikke alltid er opplyst om prevensjonsbruk og at tallene er basert på selvrapportering.
Hun presiserer at tallene ikke kan brukes å vurdere om flere kvinner blir uønsket gravide på grunn av svikt i nødprevensjonsbruken.
– Da må vi kjenne til antallet uønskede graviditeter og se disse opp mot antallet solgte nødprevensjonsdoser. Det har vi ikke oversikt over, sier Mette Løkeland til Dagens Medisin.
Steg fra 2006
Rapportert bruk av nødprevensjon i forhold til antallet utførte aborter har steget siden 2006. Da var det 1,5 prosent av abortene hvor kvinnene hadde opplyst om at de hadde brukt nødprevensjon.
Av 14.404 aborter, var det 13.911 aborter hvor kvinnene hadde opplyst om prevensjonsbruk, og for 208 av disse var nødprevensjon rapportert som prevensjonsmetode. Det betyr at dette var prevensjonsmetode ved 1 av 66 utførte aborter i 2006.
Løkeland sier at det så ut til å være en stigning i 2010 for bruken av nødprevensjon blant kvinner som tar abort.
– Muligens falt det sammen med at det i 2009 ble åpnet for kjøp av nødprevensjon utenfor apotek.
Hun legger til at abortraten, det vil si antallet aborter pr. tusen kvinner i alderen 15-49 år, har vært fallende for alle kvinner i perioden 2006-2013.
– Vi har derfor ikke grunnlag for å tro at en eventuell økt bruk av nødprevensjon fører til flere uønskede graviditeter, sier Løkeland.

Powered by Labrador CMS